Kiinalla on nyt historian nuorin ja koulutetuin johtokaksikko

15.11.2012 10:45 -

Tuskin kukaan täällä kuitenkaan tietää, millaisia Kiinan uudet johtajat ovat. He haluavat pitää lähipiirinsä, varallisuutensa ja lastensa lukumäärän hyvin julkisuudelta piilossa, kuvaa MTV3:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste Kiinasta Radio Novan Enbukse & Linnanahde Crewn haastattelussa.

– Seitsemän kiiltävätukkaisen herran joukko asteli keskiviikkona (15.11) julkisuuteen. Tuskin kukaan täällä kuitenkaan tietää, millaisia Kiinan uudet johtajat ovat. He haluavat pitää lähipiirinsä, varallisuutensa ja lastensa lukumäärän hyvin julkisuudelta piilossa, kuvaa MTV3:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste Kiinasta.

Jotain kuitenkin tiedetään ja suurin kiinnostus kohdistuu tietenkin maaliskuussa työnsä aloittavaan presidenttiin, maan suurimpaan johtajaan Xi Jinpingiin.

Presidentti ja uusi pääministeri Li Keqiang ovat Sarasteen mukaan maan historian nuorin ja koulutetuin johtokaksikko. Molemmilla tohtoriksi asti opiskelleilla miehillä on kaksoistutkinto ja he ovat opiskelleet muun muassa lakia, yhteiskuntatieteitä ja taloutta. He osaavat erinomaista englantia.

Saraste ei kuitenkaan usko, että mikään muuttuu Xin valtakaudella eli kymmenessä vuodessa.

– Xi Jinping ei ole mikään Kiinan Gorbatshov. Ei hän avaa Kiinaa yhtään sen enempää kuin aiemmatkaan johtajat. Vaikka johdossa tapahtui nuorennusleikkaus, johtajat ovat edelleen hyvin puolueuskollisia, Saraste arvioi.

– Hän on sellainen kookas mies, jolla on merkillinen hymy kasvoillaan. Arvoituksellisuutta lisää se, että Xi katosi kuukausi sitten reiluksi pariksi viikoksi julkisuudesta. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi ollut selkäleikkauksessa, Saraste kertoo Radio Novan Enbuske ja Linnanahde Crew -ohjelmassa.

Kuuntele haastattelu:





(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat