Presidentti Tarja Halosella vaikeuksia nykypuhelimien kanssa: En ole koskaan pitänyt itseäni isokätisenä!

05.09.2012 08:32 -

Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelman Tuomas Enbuske tapasi presidentti Tarja Halosen. Kuuntele koko haastattelu!

Miten Tarja Halonen neuvoi ja ohjeisti nykyistä tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä uudessa työssään?

- Ainakin paras tapa teknisestä puolesta oli se, että minun kansliapäällikköni Päivi Kairamo-Hella oli kuukauden ajan nykyisen kansliapäällikön Teemu Tannerin kanssa päällekkäin töissä. Silloin kun minusta tuli presidentti, edelliseltä presidentiltä jäi pari ihmistä työhön, jotka sitten pystyivät jatkamaan.

- Mä annoin lähinnä henkilökohtaisia neuvoja, millä tavoin voi säästää itseään. En itse näin tehnyt, mutta mä oon huomannut, että kyllä hän (Sauli Niinistö) varmaan joitakin asioita on ottanut uudelleen harkintaan, jotta hän säästää itseään, niin että kestää hyvässä vauhdissa koko kuusi vuotta, Tarha Halonen miettii.

Ahdistaako Tarja Halosta, kun tasavallan presidentin virka päättyi?

- Se ei ahdista, koska siinä oli paljon sellaisia asioita, joita piti tehdä viran puolesta. Nyt saa enemmänkin ajoittaa ja koota voimiaan siihen, mistä on kaikkein eniten kiinnostunut. Ei se, etteikö tehtävät sinänsä olleet kiinnostavia, Tarja miettii tehtäviään tasavallan presidenttinä ja sen jälkeen.

- Mä aloitin jo tasavallan presidenttinä yhteistyötä YK:n kanssa ja nyt mä oon jatkanut näitä tehtäviä. Rion kokouksen jälkeen kestäväkehitys on, sanoisinko tehtäväpuolella pienempi. Mä olen syyskuun lopusta lähtien luvannut tehdä niin paljon, kuin ehdin väestöpolitiikan kanssa töitä. Meitä on nyt 7 miljardia, ihan kohta saattaa olla 9 miljardia, jos ei mitään uusia keinoja keksitä.

Miten paljon Tarja Halonen käyttää nettiä?

- Mä käytän päivittäin tekstinkäsittelylaitteita, sähköpostia ja sitten jonkin verran muitakin nettiyhteyksiä. Sanotaan nyt ainakin yhteydet esimerkiksi USA:han, paitsi nää aikavyöhykkeet nyt häiritsee. Ehdottomasti säästää hermoja ja pienentää hiilijalanjälkeä, että voidaan olla yhteydessä.

Nykypuhelimet tuottavat Tarjankin kohdalla joskus vaivaa.

- Kyllä mä sanoisin, että joskus lasken rumaa leikkiä siitä, että nykypuhelimet on tehty varmaan Aasiassa, koska niiden sormien koko mitä tarvitaan näppäimissä, on myöskin minun kohdalla aika haastavaa, vaikka en ole koskaan pitänyt itseäni isokätisenä!, Tarja miettii.

Kuuntele koko haastattelu:



(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat