Onko kotisi kaaoksen vallassa? Ammattimainen organisoija auttaa

13.07.2012 14:00 -

Kesälomalla on aikaa ryhdistäytyä ja siivota vuoden aikana syntyneet sotkut - mutta mistä aloittaa? Ei hätää - apuun rientää ammattimainen organisoija.

Tomi Hinkkanen Los Angelesissa haastatteli kahta tällaista järjestyksen ammattilaista.

- Sekasotku ja organisaation puute on iso yleismaailmallinen ongelma, joka on meikäläisellekin ajankohtainen. Nimittäin, muuttaessani äskettäin löysin komeroista tavaraa, jota en edes tiennyt omistavani! Ja kun katsoo esimerkiksi amerikkalaiseen autotalliin, niin harvemmin siellä näkee autoa. Usein talli on niin täpösen täynnä kaiken maailman kamaa, ettei sinne mahtuisi enää polkupyörääkään. Ja onko tuo mikään ihmekään, kun joka tuutista tulviva mainonta kehottaa jatkuvasti ostamaan jotain, eikä kukaan kerro, että tavaroista pitää myös osata luopua. Sekasorrosta kärsii niin sielu, ruumis, kuin myös lompakko. Aika kuluu kadonneiden kapistusten etsintään ja tulee ostettua sellaistakin tavaraa, jota jo valmiiksi omistaa. Ammattimaisia organisoijia on Yhdysvalloissa jo noin 4200 ja ala on kasvava. Usein organisoija palkataan auttamaan sotkuisen kodin siivoamisessa. Hän tekee inventaarion omaisuudesta, kyselee, mikä asiakkaalle on tärkeää ja ketkä muut kotona osallistuvat päätöksiin esineistöstä. Sitten asiakasta patistetaan päättämään, mitkä esineet säästetään ja mistä luovutaan. Sitten asiakkaalle suunnitellaan mittatilaustyönä säilytys-järjestelmä, jolla tavarat pysyvät jatkossa tallessa ja tätä opastetaan sen käytössä.
 
Yksi yllättävä kohderyhmä asiakkaissa ovat koululaiset. "Koira söi kotitehtäväni" ei opettajalle kelpaa, vaan lapsen akateeminen menestys riippuu pitkälle organisaatiokyvyistä. Työssä käyvillä vanhemmilla ei aina ole aikaa opettaa niitä lapselle. Samalla kotiläksyjen ja muistettavien papereiden määrä sen kun vain kasvaa. Organisoija auttaa koululaista ajan ja tehtävien hallinnassa laatimalla tälle aikataulun ja kiinteän työaseman. San Franciscossa asuva Angela Wallis on toiminut ammatti-organisoijana viimeiset 27 vuotta. Hän sanoo, että sotku edustaa tekemättömiä päätöksiä. Kuten mitä tehdä jollekin esineelle tai osallistuako johonkin tilaisuuteen vai ei. Angela erikoistuu yritysten organisointiin. Kaikki alkaa tilannearviosta. Hän seuraa työn kulun alusta loppuun - asiakaskontaktista tuotteen tai palvelun valmistumiseen saakka. Pienyrityksen tyypillinen ongelma on, että sillä ei ole selkeää systeemiä siitä, miten toimia puhelimessa, käsitellä postia, emaileja, tietokone-faileja, tilauksia ja laskuja - kuka niitä hoitaa ja mihin ne päätyvät. Angela laatii firmalle järjestelmän ja kouluttaa työntekijät käyttämään sitä.
 
Mitä sitten jos kotona odottaa niin valtava kaaos, ettei tiedä, mistä päästä lähteä purkamaan vyyhtiä?
 
- Otetaan vaikkapa se autotalli. Aluksi kaikki tavarat kannetaan pihalle. Sitten ratkaistaan kunkin esineen kohtalo. Tavarat lajitellaan sen perusteella eri pinoihin. Yhdessä on lahjoitettavat, toisessa pois heitettävät ja kolmannessa säilytettävät tavarat. Nyt tallissa on taas tilaa ja tiedetään, mitä sinne tulee. Sen pohjalta tehdään varastointisuunnitelma ja tarvittavat hankinnat - säilytys-laatikot, hyllyt, tasot ja koukut, joihin tavarat sijoitetaan. Systeemin ylläpitoon on pistettävä aikaa. Muuten sama sotku tuijoittaa taas pian tallista takaisin. Losangelesiläinen organisoija Nadine Levy sanoo, että pienyritysten ja kotitalouksien yhteinen ongelma on se, että postille ei ole omaa paikkaansa, vaan se päätyy epämääräisiin pinoihin. Aivan samoin kuin hammasharjalla on kotinsa, sellainen on oltava myös tärkeille vero-dokumenteille ja laskuille. Ei tarvita mikään hienoa kaapistoa tai softaa - kenkälaatikko riittää, kunhan sillä on oma pysyvä paikkansa. Ammatti-organisoijien tuntitaksa lähtee viidestä kympistä ylös päin. He käyttävät itsekin tarpeen tullen toisten organisoijien palveluja. Palkitsevinta ammattilaiselle on se hetki, kun pitkän järjestely-session päätteeksi lamppu asiakkaan pään päällä välähtää ja tämä oivaltaa oma-aloitteisesti, mihin mikäkin kapistus kuuluu.

Tomi Hinkkanen
Los Angeles

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat