Lontoo on uuden maahanmuuttoaallon kourissa

06.07.2012 18:00 -

Britannia ja ennen muuta Lontoo on uuden maahanmuuttoaallon kourissa.

Maahanmuutto on kasvanut kiinnostavalla tavalla viimeisen vuoden aikana. Kyse ei ole 50-luvun tapaan Karibian-siirtolaisuudesta, tai 60- ja 70-lukujen maahanmuutosta Intian niemimaalta. Paitsi muuttomaiden suhteen homma poikkeaa  totutusta myös muuttajien osalta. Aiemmin tänne tultiin hakemaan parempaa elämää - tällä kertaa tänne lappaa porukkaa, joka haluaa rahoilleen turvallisempaa kotia. Kyse on nimittäin Etelä-Euroopan rikkaista, jotka ovat alkaneet huolestua velkataakan alla voipuvien kotimaidensa kohtalosta. He ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että Lontoo on turvallisempi kotipaikka miljoonaomaisuuksille. Jos vaikka Kreikka joutuisi palaamaan takaisin drakhman käyttöön, seurauksena olisi sen kurssin romahtaminen - vaikka näin pitkälle ei mentäisikään, nämä Italiat ja Kreikat ja Espanjat joutuvat joka tapauksessa tiukentamaan otettaan veronkiertoon, mikä sekin on uhka näille Välimeren miljonääreille. Tässäkin suhteessa Lontoo on parempi paikka. Vaikka Britannia ei veronkiertoa suosikaan, löytyy sen rannoilta Guernseyt ja Jerseyt ja Man-saaret, jotka oikeastaan elävät verovälttelijöiden sijoituksilla.

Uusin maahanmuuttoaalto ei ole näkynyt Lontoon katukuvassa samalla tavalla kuin aiemmat - nythän on kyse paljon pienemmistä porukoista, miljonääreistä, jotka  siirtävät varansa ja asuinpaikkansa Thamesin rannalle, mutta silti kiinteistövälittäjät ovat huomanneet, että tietyillä alueilla asiakaskunta on muuttunut. Esimerkiksi Notting Hilliin on keskittynyt espanjalaisia veropakolaisia, kreikkalaiset puolestaan suosivat  Hampsteadia hieman pohjoisemmassa, kun taas italialaiset ovat hankkimassa omaisuutta Kensingtonista. Ja kiinteistökauppaan on tietenkin toinen syy, miksi ökyporukkaa lappaa Lontooseen. Siellähän asuntojen hinnat ovat  Euroopan korkeimpia, ja täkäläisiä markkinoita pidetään hyvin vakaina, joten asuntoihin sijoitettu raha on perinteisesti ollut vankassa tallessa ja kasvanut koko ajan korkoa. Tosin yhä useammat ovat varoitelleet, että asuntojen hinnat ovat epärealistisen korkealla - ja että jossain vaiheessa edessä on paha romahdus, joten täytyy vain toivoa, että uuslontoolaiset eivät ole upottaneet kaikkea käteistään kiinteistöihin.

Syntyperäiset lontoolaiset ovat suhtautuneet uusiin tulokkaisiin lähinnä olankohautuksella, Lontoo on nimittäin kautta historiansa ollut siirtolaiskaupunki ja todella syntyperäisiä lontoolaisia tuskin on olemassakaan - East Endin cockneyt saattaa tuntua siten peruslontoolaisilta, mutta jos mennään muutama sukupolvi taaksepäin, niin jokaisen perheestä löytyy uusia tulokkaita, milloin Venäjän pogromeja pakenevia juutalaisia, milloin hollantilaisia kauppiaita. Ja vastaavasti meidän hyvin yläluokkaisen pormestarin Boris Johnsonin esi-isien joukosta löytyy niin saksalaista prinssiä kuin amerikkalaista akateemikkoa ja jopa turkkilaista orjaa. Ja jos me katsotaan Lontoon katukuvaa, niin täällä törmää helposti italialaisiin autokouluihin, korealaisin kirkkoihin, venezuelalaisiin baareihin, nigerialaisiin kampaamoihin- puhumattakaan joka kadun kulman intialaisista ja bangladeshilaisista ravintoloista. Eli kukaan tuskin kohottaa kulmakarvaakaan, jos tähän yhteisöön liittyy vielä muutama kreikkalainen miljonääri.

Risto Pyykkö
Lontoo

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat