Karppaaja - syö ruisleipää! Tässä syyt!

29.01.2012 09:35 -

Ruisleipää kannattaa syödä, kehottaa Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö, kotitalousopettaja Helena Velin. Katso leivän teko-ohjeet!

-Ruisleipä on kotimaista superruokaa, siinä on paljon ravintoaineita joita tarvitsemme, kivennäisaineita ja vitamiineja , estää sairauksia ja todistettavasti myös kakkostyypin diabetesta, Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö kertoo.

Miksi sitten juuri karppaajan on hyvä syödä ruisleipää?

-Ruisleipä on parasta hiilihydraattia, jota kannattaa nauttia. Kannattaa jättää sokerit ja valkoinen vilja syömättä ja syödä sen sijaan ruisleipää!

Kuuntele haastattelu:

Ruisleipä


4 limppua tai 5 - 6 reikäleipää

1,5 l haaleaa vettä
2 dl taikinajuurta
n. 2 kg ruisjauhoja
3 - 4 tl suolaa

1. päivä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen leivän juuri ja vatkaa sekaan ruisjauhoja niin paljon, että syntyy sakea velli. Peitä astia leivinliinalla. Jätä lämpimään (huoneenlämpö riittää), vedottomaan paikkaan käymään 1-2 vuorokaudeksi. Sekoita juurta käymisen aikana muutaman kerran ja lisää samalla hieman ruisjauhoja. Varaa riittävän iso astia, juuri kuplii voimakkaasti.

"Ruisleipä onnistuu paremmin, jos taikinajuurta platkutetaan niin kovaa, että se kuuluu naapuriin saakka"

Vinkkejä: Lämmin paikka voi olla esimerkiksi pesuhuoneessa lattialämmityksen päällä. Pienen astian voi laittaa myös uuniin tai mikroaaltouuniin suojaan vedolta (älä laita uunia päälle). Myös lämmin vesihaude on hyvä lämmön lähde. Astian voi peittää useammalla leivinliinalla tai tarvittaessa muovikelmulla tai -pussilla vedon torjumiseksi.


2.päivä

Ota juurta talteen noin 2 dl ja laita jääkaappiin tai pakastimeen.

Lisää kulhoon jääneeseen taikinajuureen suola ja alusta ruisjauhoilla sen verran, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Monen mielestä leivästä tulee sitä maukkaampaa, mitä löysemmäksi taikinan voi jättää. Tarvittava määrä riippuu jauhojen laadusta ja siitä, miten ne turpoavat. Huomioi, että jauhot imevät vettä hiljalleen - lisää jauhoja vähän kerrallaan niin, että alustat taikinaa aina välillä. Löysältä vaikuttava taikina saattaa muutamassa minuutissa turvota riittävän kovaksi.

Alusta, kunnes taikina alkaa irrota astian reunoista ja käsistä. Ihan kokonaan taikina ei irtoa, sillä rukiin sitko ei ole aivan vehnän veroinen.

Tasoita taikinan pinnan ja painaa siihen kämmenselällä risti. Jätä taikina peitettynä vedottomaan paikkaan kohoamaan noin 1 - 2 tunniksi. Lämpö edistää nousemista. Ristikuvio hälvenee tai häviää, kun taikina on noussut leipomiseen sopivaksi.

Jos et muistanut ottaa juurivelliä talteen, ota tässä vaiheessa noin 2 dl taikinaa juureksi seuraavaa leivontakertaa varten.

Nosta taikinaa ruisjauhoilla jauhotetulle leivinalustalle. Pidä riittävästi jauhoja saatavilla leivonnan ajan. Painele taikina kiinteäksi kaksin käsin. Leivo taikina pyöreiksi limpuiksi tai reikäleiviksi, anna kohota noin tunnin verran leivinliinalla peitettynä.  Pistele ennen paistamista.

Paistaminen sähköuunissa: Paista 225 - 250 °C: ssa hetki ja alenna lämpötila noin 200 asteeseen. Huom! Lämpötilat ovat ohjeellisia ja riippuvat uunista. Jatka paistamista vielä reilu puoli tuntia. Ohuet reikäleivät voivat paistua jo parissakymmenessä minuutissa. Leivät ovat kypsät, kun ne kumisevat pohjasta koputeltaessa. Jos käytössä on kiertoilmauuni, voit laittaa leivät kylmään uuniin 200 asteeseen ja paistaa reilun tunnin. Anna leipien jäähtyä leivinliinaan käärittynä.

Paistaminen leivinuunissa: Uunin on oltava riittävän kuuma, noin 250 - 300 astetta. Yleensä se vaatii kaksi pesällistä puita. Jos uunia on edellisenä päivänä lämmitetty runsaasti, pienempikin määrä voi riittää. Limppuleipä paistetaan noin tunnin verran, haaleammassa jälkiuunissa voi paistaa reikäleipiä.

Vinkki: Leipä on kypsä, kun se kumisee ontosti pohjaan koputettaessa.


Kilpailut

Uusimmat