Lisäravinteiden kontrolli ei ole Suomessa hyvä - lähes kaikki käyttävät niitä turhaan!

12.10.2011 18:00 -

Lisäravinnekaupan viranomaisvalvonta on Suomessa ongelmallista.

Erilaisiin ravinne-, kivennäisaine- ja vitamiinivalmisteisiin sovelletaan elintarvikelainsäädäntöä, eikä niiltä vaadita testausta, kuten lääkkeiltä.

- Lisäaineet ei ole lääkelainsäädännön alaisia, vaan elintarvikelainsäädännön, eli kontrolli ei ole hyvä, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

- Satunnaistetut, kontrolloidut kokeet ihan yksiselitteisesti eivät osoita, että mistään ravintoainevalmisteesta olisi mitään hyötyä. Joidenkin valmisteiden kohdalla niistä on jopa haittaa, Suvi Virtnen kertoi Huomenta Suomen haastattelussa.

- Lisäksi useiden ravintovalmisteiden käyttö liitettiin kuolleisuuteen eli niitä käyttäneillä oli suurempi kuolleisuus kuin muilla, ja tämä ei ole ensimmäinen asiaa koskeva tutkimustulos.

Virtanen muistuttaakin, että täyspainoisesta ruokavaliosta saa tarvitsemansa ravintoaineet.

Ravintolisät nousivat puheenaiheeksi maanantaina, jolloin kerrottiin laajasta suomalais-amerikkalaisesta tutkimuksesta.

Sen mukaan lisäainevalmisteet ovat hyvinvoinnin kannalta turhia ja ne voivat jopa lisätä kuolleisuutta. Lisäravinnepillereitä popsitaan varsinkin talven pimeinä kuukaisina kuin karkkia.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 40 000-tuhannen naisen ravinnon ja ravintolisien käyttöä - ja lopputulos oli hälyttävä: tutkijat eivät vielä tiedä, miksi lisäaineet aiheuttavat kuolemia. Yhtä kaikki, monivitamiini, foolihappo, B6-vitamiini, rauta, magnesium, sinkki ja kupari, kaikki tuomitaan.

Tutkijoiden mukaan tutkimustulos on hälyttävä, mutta se ei juuri poikkea aiemmista ravintolisiin liittyvistä löydöksistä.

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat