Nobelin rauhanpalkinnot kolmelle naiselle

07.10.2011 14:18 -

Nobelin rauhanpalkinto on jaettu kolmelle naiselle.

Palkinnon saavat Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf ja hänen maannaisensa Leymah Gbowee. 
Kolmas palkinnon saaja on jemeniläinen Tawakkul Karman.


Liberialainen 73-vuotias Ellen Johnson-Sirleaf on ensimmäinen demokraattisesti valittu naispresidentti Afrikassa. Hän on opiskellut Yhdysvalloissa ja toiminut Liberiassa mm talousministerinä. Hän on mm laatinut yhdessä ministeri Elisabth Rehnin kanssa naisiin sota-alueilla kohdistuvia vääryyksiä käsittelevän raportin.


Leymah Gbowee on liberialainen rauhanaktivisti, jonka organisoima rauhanliike oli osallisena edellisen presidentin Charles Taylorin syrjäyttämiseen ja Liberian sisällissodan päättymiseen 2003. Tapahtumat johtivat Johnson-Sirleafin valintaan.


Jemeniläinen Tawakel Karman on naisten oikeuksia puolustava demokratia-aktivisti ja pääoppositiopuolueen Al-islahin jäsen sekä Naiskirjailijat ilman kahleita --nimisen ihmisoikeusjärjestön johtaja. Hän on mm ollut useita kertoja vangittuna johdettuaan mielenosoituksia ja istumalakkoja jemenin pääkaupungin Sanaan Rauhanaukiolla. 


Nobelin rauhanpalkinnon saanut Tawakkul Karman sanoo palkitsemisensa olevan voitto Jemenin demokratia-aktivisteille. Hän sanoi, että kyse on ennen muuta nuorten voitosta.

Kilpailut

Uusimmat