Lakimuutos lisäsi pahoinpitelyjen määrää

28.09.2011 17:00 -

Rikoslakirikosten määrä lisääntyi edellisvuoden tammi-elokuuhun verrattuna noin 4,5 prosenttia.

Poliisin palvelukykyä arvioitaessa puhutaan yleensä rikoslakirikosten määrästä. Näihin määriin eivät kuulu liikennerikokset, koska ne ovat yleensä selviä jo valmiiksi.

Rikoslakirikoksia oli kuluvan vuoden tammi-elokuun aikana yhteensä 241 526 kappaletta eli 10 374 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan.

Henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten määrän kehityksessä on tapahtunut merkittävä muutos, koska vuodesta 2008 alkanut määrän lasku on kääntynyt voimakkaaseen kasvuun. Pahoinpitelyrikoksia on kuluvana vuonna kirjattu yhteensä 26 611, mikä on 3 941 kappaletta eli lähes 17,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Erityisen voimakkaasti ovat lisääntyneet yksityisasunnoissa tapahtuneet pahoinpitelyt. Verrattuna vuoden 2010 tammi-elokuuhun näitä tuli poliisin tietoon 36 prosenttia enemmän. Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt lisääntyivät 11 prosentilla, näistä erityisesti muulla yleisellä paikalla tapahtuneet. Ravintoloissa kirjattiin seitsemän prosenttia enemmän pahoinpitelyjä kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan pahoinpitelyjen määrän kehityksessä on nähtävissä selkeä yhteys vuoden alussa voimaan tulleeseen lainsäädäntömuutokseen, jolla mm lähisuhteissa tapahtuneet lievätkin pahoinpitelyt tulivat virallisen syytteen alaisiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi kirjaa myös niistä ilmoitukset ja suorittaa tutkinnan riippumatta siitä, vaatiiko asianomistaja pahoinpitelijälle rangaistusta.

(Radio Nova, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat