Ylilääkäri suosittelee: Oma rokotussuoja kuntoon!

24.08.2011 16:30 -

Tuhkarokko on tarttunut suomalaisiin entistä tiukemmin tämän vuoden aikana.

Aikaisempina vuosina Suomi on ollut täysin puhdas kyseisestä taudista, mutta tänä vuonna tartuntatapauksia on tullut ilmi yli 20.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Terhi Kilpi sanoo, että Suomi on ollut viime vuosina täysin puhdas tuhkarokosta. Tartuntatapausten kasvu on seurausta taudin uudesta käyttäytymisestä.

Suomen sairastumisluku on Eurooppaan verrattuna pieni. Esimerkiksi Ranskassa tuhkarokkotapauksia on kirjattu jopa 14 000. Euroopan nousseet luvut ovat kuitenkin säteilleet myös Suomeen. Suurta huolta ei tarvitse kantaa, sillä suomalaiset on suojattu taudilta hyvin.

Ylilääkäri Terhi Kilven mukaan rokottaminen on Suomessa toimivaa, mutta ongelmaa tuottaa lähinnä huonot tietokannat rokotuksen alkuajoilta. Esimerkiksi 60- ja 70-luvuilla syntyneet eivät voi olla täysin varmoja omasta suojastaan. Tuhkarokkorokotukset aloitettu Suomessa vuonna 1974.

Ylilääkäri Terhi Kilpi sanoo, että paniikkiin ei ole aihetta, mutta oma suoja kannattaa silti hoitaa kuntoon. Rokotuksilla on aina sivuvaikutuksia, mutta Kilpi sanoo, että MPR-rokotuksessa, jossa suojataan tuhkarokon lisäksi myös vihurirokolta ja sikotaudilta, sivuvaikutukset ovat erittäin minimaaliset.

Niinpä se, joka ei ole varma omasta rokotuksestaan, voi huoletta ottaa rokotuksen, täysin ilmaiseksi. Rokotteen saa terveyskeskuksesta ja se kuuluu rokoteohjelmaan, ja sen saa jokainen maksutta.

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat