Verotus painottumassa yhä enemmän kulutuksen verottamiseen

23.08.2011 15:00 -

Suomalaisten verotus on painottumassa yhä enemmän kulutuksen verottamiseen.

Ensi vuonna etenkin autoilijat, tupakoijat ja alkoholia käyttävät kantavat kortensa verokekoon huomattavasti tukevammin kuin he, jotka liikkuvat julkisilla ja ovat raittiita. Tämä selviää valtiovarainministeriön maanantaina esittelemästä tulo- ja menoarviosta. Vaikka itse budjettiesitys ei lupaa kevennyksiä tuloverotukseen, on pääministeri Jyrki Katainen hövelimpi. Katainen sitoisi tuloveronkevennykset maltillisiin palkankorotuksiin.

Ilman uutta taantumaa, tai sen uhkaa Suomen talous olisi jo vertymässä hyvää vauhtia, siitä kertovat tuoreet työllisyysluvut. Vuoden takaiseen heinäkuuhun verrattuna työllisten määrä oli kasvanut 30 000:lla työttömyysasteen ollessa nyt 6,9 prosenttia. Talouden vertyminen olisikin nyt Suomen taloudelle elintärkeää, sillä hallituksen suunnitelmissa on päästä tasapainoon vuoteen 2015 mennessä. Tasapaino tarkoittaa siis sitä, että uutta valtionvelkaa ei enää tuolloin tarvitsisi ottaa.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja antaa raippaa ensi vuoden budjetissa kotitalousvähennyksen kuristamiselle. Lehtisen mukaan se on muuten kohtuullisesti onnistuneen paketin kauneusvirhe.

Pääministeri Jyrki Katainen väläytti tänään tiistaina mahdollisuutta keventää tuloverotusta ensi vuonna. Katainen kytkisi kevennyksen kuitenkin maltilliseen palkkaratkaisuun. Kataisen mukaan hallitus siis voi keventää ensi vuoden palkkaverotusta, jos työmarkkinajärjestöt pitävät maltin palkankorotuksissa. Minkä verran kevennys olisi, siihen Katainen ei ottanut kantaa.

Timo Väkimies

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat