Syyskuussa vietetään Suomen ensimmäistä etätyöpäivää

10.08.2011 18:00 -

Suomen ensimmäistä etätyöpäivää vietetään perjantaina 16. syyskuuta 2011.

Kansallisen etätyöpäivän tarkoituksena on rohkaista työnantajia tarjoamaan työtekijöille mahdollisuus kokeilla etätyötä. Etätyöpäivä tähtää näkemysten ja asenteiden muutokseen sekä etätyön positiivisten vaikutusten tunnistamiseen.

Etätyö kasvattaa työhyvinvointia, suojelee ympäristöä, parantaa työntekijöiden elämänlaatua sekä lisää tuottavuutta vähentäen myös kustannuksia.

- Työelämä ja työn tekotavat ovat jo muuttuneet, mutta silti työn ja ihmisten arjen yhteensovittaminen on usein kankeaa. Etätyön avulla voidaan helpottaa ihmisten arkea. Se kannustaa myös uudenlaisiin kestävää taloutta ja luovuutta edistäviin työn tekemisen tapoihin. Etätyön yleistyminen kannustaisi etätyölinjausten tekemiseen työpaikoilla ja vaikuttaisi esimerkiksi asuinalueiden suunnitteluun, kampanjassa mukana oleva ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo.

Kehittynyt teknologia ja työvälineet sekä tietotyön yleistyminen ja kansainvälistyminen ovat laajentaneet työn tekemisen ajan ja paikan valinnan mahdollisuuksia. 

- Etätyön tekemiseen tarvittava teknologia ja työvälineet ovat nyt niin kehittyneet, että työtä voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta. Työntekijä voi olla työssä ja tavoitettavissa, vaikka ei olisikaan fyysisesti toimistolla. Itse puhumme nykyään läsnätyöstä, sillä toimistosta pois oleminen ei tarkoita, ettei voisi olla läsnä palavereissa ja tehdä yhteistyötä kollegoidensa kanssa, kertoo Microsoftin toimitusjohtaja Ari Rahkonen.

Etätyön tekemisellä on monia positiivisia vaikutuksia

Kun työrauhaa ja keskittymistä ei häiritse turhat keskeytykset, lisääntyy työntekijän tuottavuus. Tyytyväisyys ja elämänlaatu paranevat, kun työntekijä voi valita asuinpaikkansa työnpaikan sijainnista riippumatta. Etätyö mahdollistaa myös vajaakuntoisten työnteon sekä työnteon poikkeustilanteissa.

Myöskään työntekijöiden ajansäästöä ei pidä aliarvioida, sillä työmatkat ovat aiempaa pidempiä ja varsinkin isoissa kaupungeissa liikennemäärien kasvun aiheuttamat ruuhkat lisäävät työmatkoihin käytettyä aikaa. Yrityksille joustava työpaikkamalli puolestaan tuo säästöjä, kun jaettujen työpisteiden ansiosta säästyy toimistotilaa.

Etätyö säästää myös ympäristöä

Suomessa tehdään päivittäin yli kaksi miljoonaa edestakaista työmatkaa, joista neljä viidesosa kuljetaan henkilöautolla.

- Liikenteen vähentäminen on yksi kestävän kehityksen mukaisista tavoitteista. Etätyö on tehokas keino hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi. Viikossa noin 1,3 miljoonaa kilometriä työmatkoja jää tekemättä kotona tehtyjen kokonaisten etätyöpäivien ansiosta. Työmatkaliikenteen väheneminen tasoittaa ruuhkahuippuja sekä pienentää ruuhkien määrää, ja vaikuttaa positiivisesti myös omaan kukkaroon polttoaineen kulutuksen vähetessä, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Ville Helminen sanoo.

(Radio Nova, Etätyöpäivä.fi)


Kilpailut

Uusimmat