Itä-Afrikassa akuutti nälänhätä - yksi maailman hiljaisista katastrofeista

14.07.2011 15:00 -

Itä-Afrikassa jopa 10 miljoonaa ihmistä on hätäavun tarpeessa kuivuuden vuoksi.

Kuivuus on pahin 60 vuoteen. Erityisen huolestuttava tilanne on Somaliassa, Etiopiassa sekä Keniassa, johon on syntynyt maailman suurin pakolaisleiri.

- Pakolaiset saapuuvat ihan äärimmäisen heikossa kunnossa. Osa heistä on kävellyt viikkokausia jopa tuhannen kilometrin takaa ilman ruokaa ja liian vähän veden kanssa. Jos ajatellaan että viime vuonna tuonne Dadaabin leirille tuli noin 100 pakolaista päivittäin, niin tällä hetkellä sinne tulee noin 1300 pakolaista päivittäin, tilannetta kuvailee Kirkon Ulkomaanavun Anna Muinonen Nairobista.

Dadaabin leirillä on lähes 400 000 pakolaista, vaikka sen kapasiteetti riittää noin sadalle tuhannelle. Avustusjärjestöt odottavat, että Kenian hallitus antaisi luvan uuden leirin avaamiseen.

Plan tiivistää työtään Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi

Plan aloittaa katastrofikeräyksen äärimmäisestä kuivuudesta kärsivän Itä-Afrikan auttamiseksi myös Suomessa.

- Olemme työskennelleet perheiden kanssa valmistautuaksemme vuotuiseen kuivaan kauteen, mutta tämä vuosi ei ollut totutun kaltainen. Huonot sateet, hupenevat resurssit, konfliktit ja kohoava ruoan hinta ovat yhdessä luoneet tämän kriisin, sanoo Planin Itä- ja Etelä-Afrikan aluejohtaja Gezahegn Kebeden.

Nälkäkriisi on yksi maailman hiljaisista katastrofeista

Arvioiden mukaan alueella kymmenen miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Monet heistä ovat äitejä ja lapsia, joiden hyvinvointiin katastrofilla voi olla hyvinkin pitkäkestoinen vaikutus.

- Itä-Afrikan nälkäkriisi on yksi maailman hiljaisista katastrofeista, jotka jatkuvat vuodesta toiseen ja nousevat esille aika ajoin. Katastrofin ratkaisemisessa pitkäkestoinen työ erityisesti katastrofiriskin hallinnassa nousee yhä tärkeämpään asemaan, Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste sanoo.

(Radio Nova, Plan Suomi, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat