Verenluovuttajia on hellepäivinä ollut tavallista vähemmän

11.07.2011 20:00 -

Veripalvelu kaipaa, että verenluovuttajat pääsisivät auttamaan verta tarvitsia potilaita myös kuumina kesäpäivinä.

Verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti kaikista veriryhmistä – niin helteellä kuin pakkasella. Kerran kesässä verenluovutukseen!

Veripalvelu ilmoittaa, että verenluovuttajia tarvittaan erityisesti tällä ja ensi viikolla. Verenluovuttajia on hellepäivinä ollut tavallista vähemmän. 

Erityisen haasteellista on turvata lyhytkestoisten verihiutalevalmisteiden jatkuva saatavuus. Verihiutaleiden käyttöaika on vain 5 vuorokautta ja siksi niitä ei voi kerätä varastoon. Syöpäpotilaiden lisäksi verihiutaleita tarvitsevat myös leikkauspotilaat ja onnettomuuksissa loukkaantuneet.

Sovinko luovuttajaksi?

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Ennen ja jälkeen verenluovutuksen on muistettava juoda runsaasti mehua ja vettä. Kesäkuumalla hikoilu lisää nestehukkaa, joten kivennäisvettä on muistettava juoda tarpeeksi. Hellepäivänä luovuttamisen jälkeen kannattaa välttää toimintaa, joka aiheuttaa ylimääräistä hikoilua kuten liikuntaa, saunomista tai pihatöitä.

(Radio Nova, Veripalvelu)

Kilpailut

Uusimmat