Auton sisälämpötila nousee nopeasti tappavan kuumaksi lemmikillesi

07.07.2011 17:00 -

Asiasta puhutaan vuodesta toiseen, mutta liian monet eivät tunnu ymmärtävän, miten nopeasti auton sisälämpötila nousee tappavan kuumaksi.

SEY ja Kennelliitto kehottavatkin jättämään lemmikkieläimet helteillä kotiin. Viestiä tehostaa järjestöjen tällä viikolla aloittama En jätä koiraa kuumaan autoon! -tarrakampanja. Auton ikkunaan liimattavan tarran tavoitteena on muistuttaa muita autoilijoita jokakesäisestä ongelmasta ja kannustaa oman hyvän esimerkin avulla jättämään koira kuumalla säällä kotiin.

- Vaikka asiasta puhutaan vuodesta toiseen, liian monet ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, miten nopeasti auton sisälämpötila voi nousta tappavan kuumaksi. Ruotsin kennelliiton julkaiseman mittauksen mukaan vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousee yli viiteenkymmeneen asteeseen vain noin tunnissa. Kunnon hellesäällä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vielä nopeammin. Toisin kuin monet näyttävät luulevan, ikkunoiden raolleen jättäminen ei estä lämpötilaa nousemasta. Karvaiset lemmikit saavat hengenvaarallisen lämpöhalvauksen huomattavasti herkemmin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla säätelemään elimistönsä lämpöä, muistuttaa SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Apua on syytä hankkia heti jos huomaa esimerkiksi parkkipaikalla koiran kärsivän kuumassa autossa. Mikäli koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena, niin tilanne on vakava. Jos auton omistajaa ei löydy, on otettava yhteyttä poliisiin.

Lämpöhalvauksen yllättäessä on syytä toimia nopeasti

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään välittömästi varjoon ja kastellaan kylmällä vedellä. Koiran virottua se on syytä toimittaa eläinlääkärille. Matkan ajaksi koira kääritään kylmään ja märkään pyyhkeeseen.

- Haluamme kannustaa lemmikistään hyvää huolta pitäviä levittämään tätä tärkeää viestiä. Sitä varten olemme painattaneet auton ikkunaan liimattavan tarran, jossa lukee 'En jätä koiraa kuumaan autoon!'. Uskomme, että positiivinen esimerkki toimii tässä asiassa parhaiten. Jokainen voi pitää huolen siitä, että omalla koiralla asiat ovat hyvin ja kannustaa esimerkillään muitakin parempaan koiranpitoon, kertoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä jakavat useat SEYn paikallisyhdistykset sekä eläinsuojeluvalvojat ja -neuvojat kesän tapahtumissa. Tarroja jaetaan myös Kennelliiton osastolla Suomessa järjestettävissä kansainvälisissä koiranäyttelyissä.

(Radio Nova, SEY)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat