Kuumasta autosta voi tulla lemmikin surmanloukku

28.06.2011 20:15 -

Koirille ja muille hikoilemaan kykenemättömille karvaisille lemmikeille helteet voivat olla vaarallisia.

Esimerkiksi koiran ruumiin lämpötila on normaalisti 38-39 astetta. Jos koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 asteen, on kysymyksessä lämpöhalvaus.

Auringossa auton sisälämpötila kohoaa helposti yli tämän kriittisen rajan, jolloin siitä muodostuu monen koiran, kissan ja kanin surmanloukku. Kun lämpötila hipoo ulkona 22 astetta, nousee lämpötila aurinkoisena päivänä autossa jo reilusti nelinkertaiseksi eli 85 asteeseen.

Näin kuumaksi lämpötila helteillä auton sisällä kohoaa:

klo 08.30 ulkolämpötila 14°C, varjoa = autossa 19°C klo
klo 09.30 ulkolämpötila 18°C, varjoa = autossa 38°C
klo 10.30 ulkolämpötila 20°C, puoliaurinkoista = autossa 47°C
klo 11.10 ulkolämpötila 20°C, auringossa = autossa 57°C
klo 12.00 ulkolämpötila 23°C, auringossa = autossa 62°C
klo 13.30 ulkolämpötila 22°C, auringossa = autossa 85°C

Lähde: Svenska Kennelklubben

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen kehottaa karvaisen lemmikin kanssa autoilevia lomalaisia liikkumaan kaikki pitkät matkat illan ja aamun välisenä aikana, jolloin aurinko on matalimmillaan.

-Automatkaa suunniteltaessa on hyvä huomioida sekin, että kesällä päivä on pidempi. Aurinko nousee varhain aamulla ja voi nostaa lämpötilan hyvinkin nopeasti paahtavan kuumaksi. Automatkan lomassa onkin hyvä pysähtyä vilvoittelemaan lemmikin kanssa varjoisille pysähdyspaikoille ja vesistöjen äärelle. Lemmikille on matkan ajan oltava tarjolla raikasta juomavettä. Taukopaikalla lemmikki on aina pidettävä kytkettynä tai sylissä, sillä etenkin moni kissa on kadonnut, kun se on päästetty vapaaksi oudossa paikassa, Luukkainen opastaa.

Toisinaan lemmikki on parempi viedä loman ajaksi tuttavien hoidettavaksi tai eläinhoitolaan. Näin kannattaa toimia etenkin silloin, jos loman aikana vieraillaan paikoissa, jonne lemmikkiä ei voi ottaa mukaan, ja jos se jouduttaisiin tämän takia jättämään pitkiksi ajoiksi autoon. Lemmikkiä ei saa koskaan jättää pitkäksi aikaa edes varjoisaan paikkaan jätettyyn autoon, sillä aurinko siirtyy ja auto saattaa näin joutua paahteeseen. Myöskään vähän raollaan olevat ikkunat eivät riitä pitämään autoa riittävän viileänä.

Hengenvaarallinen lämpöhalvaus

Karvaiset lemmikit saavat hengenvaarallisen lämpöhalvauksen huomattavasti herkemmin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemaan ja säätelemään elimistönsä lämpöä.

Lämpöhalvauksen oireita ovat apaattisuus, huonovointisuus ja raskas läähätys. Lämmön uuvuttama lemmikki tarvitsee ensiavuksi viilennystä: sen turkki kastellaan viileällä vedellä, minkä jälkeen se pitää toimittaa eläinlääkäriin tarkastettavaksi ja hoidettavaksi. Hoitamattomana lämpöhalvaus voi johtaa lemmikin kuolemaan.

(Radio Nova, HESY Ry)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat