Muista nämä ohjeet elintervikkeiden kanssa helteellä!

08.06.2011 12:45 -

Kesähelteet, kuuma auto, ruokakauppa. Miten ruoat säilyvät autossa kotimatkan tai mökkimatkan ajan?

Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpelan mukaan pienelle, kymmenen minuutin matkalle voi varautua normaalein kauppakassein, mutta esimerkiksi pidemmälle mökkimatkalle tulisi kylmäketjun takia pakata mukaan kylmälaukku.

Ruoan bakteerit ovat nousseet kovaksi puheenaiheeksi, kun Saksassa yritetään löytää syytä vaarallisen ehec-bakteerin leviämiselle. Eviran mukaan ehecistä ei tarvitse Suomessa olla niinkään huolissaan, mutta lämpö innostaa muita bakteereita.

Jos kylmälaukkua ei satu olemaan autossa, saa kauppojen pakastealtaiden läheltä hankittua mukaan kylmäpusseja.

Muistisääntönä voi pitää sitä, että mikrobien lisääntymiselle otollinen lämpötila-alue, eli elintarvikkeen säilymisen kannaltavaaravyöhyke, on  +6  -  +60 oC. Elintarvikkeiden turvallisuus ja säilyvyys varmistetaan sillä, että tätä lämpötilaväliä valtetään joka vaiheessa.

Kylmäsäilytyksessä on huomiotava myös valmistajan antamat säilytysohjeet. Elintarvikkeelle määritetty viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivämäärä edellyttävät sitä, että elintarviketta on säilytetty koko sen elinkaaren ajan valmistajan antamassa säilytyslämpötilassa. Kylmäketjun katkeaminen jossain vaiheessa pilaa tuotteen tai vähintään lyhentää merkittävästi sen säilyvyysaikaa.

Kylmäkalusteen lämpötila on yleensä säädettävä hieman vaatimuksia kylmemmäksi, jotta voidaan varmistaa, että lämpötila varmasti on riittävän kylmä joka puolella kylmäkalustetta ja että elintarvikkeet pysyvät riittävän kylminä.

Elintarvikkeiden pitäminen riittävän kylmänä edellyttää myös sitä, että kylmäkalusteet pidetään hyvässä kunnossa, niiden lämpömittarit tarkastetaan ja kalibroidaan säännöllisesti ja että kylmäkalusteen täyttörajoja ei ylitetä.

(Radio Nova, Evira)

Kilpailut

Uusimmat