Kantasolujen luovuttajia kaivataan lisää

06.06.2011 16:00 -

SPR:n Veripalvelun ylläpitämään Luuytimenluovuttajarekisteriin tarvitaan uusia jäseniä.

Luuytimenluovuttajarekisteriin on kerätty niiden vapaaehtoisten henkilöiden tiedot, jotka ovat luvanneet luovuttaa veren kantasoluja niitä tarvitseville potilaille. Vuosittainen tavoite on saada 1500-2000 uutta jäsentä rekisteriin.

–Luuytimenluovuttajarekisteriin tarvitaan erityisesti nuoria miehiä, sillä miehistä voidaan yleensä kerätä yhdellä kertaa tarpeeksi suuri määrä veren kantasoluja isonkin aikuisen potilaan pelastamiseksi. Jokainen auttamishaluinen nuori henkilö on kuitenkin ehdottomasti tervetullut, sillä potilaita on kaikenkokoisia ja kaikenikäisiä, Veripalvelun kudospalveluiden osastonjohtaja Anne Arvola sanoo.

Kantasolujen siirtoa voidaan käyttää hoitona leukemiassa ja muissa pahanlaatuisissa verisairauksissa silloin, kun sairautta ei pystytä parantamaan pysyvästi solunsalpaajalääkehoidoilla. Uusia leukemiatapauksia löydetään Suomessa vuosittain noin 400.

–Paranemisennuste akuutista leukemiasta ilman kantasolujensiirtoa on 35 prosenttia. Siirteen myötä paranemisennuste kohoaa 75 prosenttiin. Ero on merkittävä, ja on tärkeää, että siirto voidaan tehdä mahdollisimman nopeasti, Veripalvelun solu- ja kudosterapian ylilääkäri Matti Korhonen sanoo.

(Radio Nova - SPR Veripalvelu)

Kilpailut

Uusimmat