Vastavalmistunut ja työtön - miten toimia?

30.05.2011 16:00 -

Kevät näkyy joka vuosi Kelan tilastoissa melkoisena piikkinä, kun tuhannet vastavalmistuneet alkavat saada työmarkkinatukea.

Kilpailuilla työmarkkinoilla moni vastavalmistunut voi jäädä ilman työpaikkaa. Tässä tilanteessa olisi hyvä tietää miten tukiviidakossa edetään. Kyselyn mukaan monikaan nuori, ei ilmoittanut menevänsä valmistumispäivänään työ- ja elinkeinotoimistoon tai Kelaan.

–Silti meille tulee opiskelijoita aika paljon joka kevät. Esimerkiksi viime kesäkuussa työmarkkinatuen maksaminen alkoi noin 8 500 vastavalmistuneelle, ja tilanne on ollut samanlainen aikaisempinakin vuosina, kertoo etuuspäällikkö Suvi Onninen Kelasta.

Onnisen mukaan viime vuonna joka viides sai tukea vuoden loppuun asti, mutta keskimäärin vastavalmistuneet työllistyvät tai ilmoittavat jatko-opintojensa alkamisesta noin kolmen kuukauden kuluessa.

Työttömäksi jäävän henkilön tulee ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon, eli TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Vaikka ilmoittautumisen voi tehdä verkossa, on paikan päällä käytävä myös henkilökohtaisesti ja toimitettava työ- ja tutkintotodistukset TE-toimistoon.

–Jos työhistoriaa ei ole, Kelalta voi hakea työmarkkinatukea, jonka määrään vaikuttavat mahdollisen puolison tulot. Vanhempien tulot vaikuttavat puolestaan silloin, jos nuori asuu vielä kotona. Jos työhistoriaa on jo kertynyt, vastavalmistuneellakin voi olla oikeus Kelan peruspäivärahaan. Siksi valmistuneen kannattaa selvittää, kertyykö esimerkiksi kesätöistä tarpeeksi työhistoriaa.

(Radio Nova - Kela)

Kilpailut

Uusimmat