Oletko tarkistanut perävaunusi kunnon - muista nämä ohjeet

22.05.2011 15:00 -

Kevyt perävaunun kanssa liikuttaessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota sekä ajonopeuteen että  kuorman sijoittamiseen ja sen kiinnittämiseen.

Liikenneturva kehottaa myös tarkistamaan perävaunun kunnon huolella talven jälkeen.

Kevyt perävaunua ei tarvitse katsastaa ja siksi kuljettajan on tärkeä itse pitää huolta sen liikennekelpoisuudesta. Jos perävaunu on levännyt talven yli, on hyvä tarkistaa ainakin valojen toimivuus ja rengaspaineet. Jos perävaunun kunto epäilyttää, käytä ammattilaisen apua.

Suurin sallittu ajonnopeus on missä tahansa auton ja perävaunun muodostamassa yhdistelmässä 80 km/h. Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

Monilla ajoneuvoilla on lisäksi muita ajoneuvokohtaisia sekä käyttötarkoitukseen liittyviä nopeusrajoituksia. Esimerkiksi hinattaessa epäkuntoista ajoneuvoa suurin sallittu nopeus on 60 km/h. On myös hyvä muistaa, että moottori- tai moottoriliikennetiellä saavat liikkua vain sellaiset moottoriajoneuvot, joiden suurin sallittu nopeus on suurempi kuin 50 km/h.

Käytä ehjiä sidontavälineitä


Perävaunun kuormaamiseen ja tavaroiden sitomiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja riittävä määrä sidontavälineitä. Kuorman sidontaan tulee käyttää vain tähän tarkoitukseen tehtyjä ehjiä sidontavälineitä. Vaurioituneita tai hyvin kuluneita sidontavälineitä ei saa käyttää. Solmujen tekemistä tulee välttää, koska ne heikentävät sidontavyön lujuutta.

Matkaan kannattaa varata runsaasti aikaa ja kuorma on hyvä tarkastaa ajotauoilla.

(Radio Nova,  Liikenneturva)

Kilpailut

Uusimmat