Lihavuusleikkaukset voimakkaassa kasvussa

17.05.2011 17:00 -

Lihavuusleikkauksiin hakeutuvat etenkin kolme-nelikymppiset naiset.

Bariatric Center tarjoaa Helsingissä yksityistä kirurgista ja lääketieteellistä liikalihavuudenhoitoa, ja heillä kyseisten leikkausten määrä on tuplaantunut viime vuodesta.

-Aloitimme leikkaukset marraskuussa 2009, ja alusta saakka leikkauksiin on hakeutunut erityisesti kolme-nelikymppisiä naisia. Monille heistä leikkaus tarjoaa pysyvän hoidon diabetekseen ja helpottaa esimerkiksi raskaaksi tulemista. Potilaat haluavat myös turvata itsensä vakavammalta sairastumiselta, kertoo professori Tom Scheinin Bariatric Center Helsingistä.  

Tulevaisuudessa lihavuusleikkaukset tullaan tekemään yhä useammin yksityissektorilla, jossa leikkausjonot ovat julkista sektoria lyhyempiä.  Lisäksi moni haluaa leikkauksesta kokonaisvaltaisen, henkilökohtaisen ja elämänmuutosta tukevan hoitokokonaisuuden.

-Lihavuuteen liittyy häpeän, epäonnistumisen ja syyllisyyden tunteita. Tämän vuoksi ylilihavat potilaat turvautuvat lihavuuskirurgiaan usein viimeisenä oljenkortenaan. Terveydenhuollossa pitäisi tunnistaa nykyistä huomattavasti aiemmin ne potilaat, jotka hyötyvät leikkauksesta ja joiden kohdalla leikkauspäätöstä ei kannata viivyttää. Aikainen hoitoon ohjaus säästää sekä potilaan että yhteiskunnan voimavaroja, Tom Scheinin toteaa.

Lihavuusleikkaus vähentää syöpäriskiä

Uusimpien tutkimusten mukaan leikkaus vähentää riskiä kuolla syöpään kymmenen vuoden aikana 30-70 prosentilla sekä erityisesti naisilla riskiä sairastua syöpään.

-Ylipaino häiritsee enemmän juuri naisten hormonitasoa ja voi olla yhteydessä rintasyövän sekä gynekologisten syöpien riskiin. Kun leikkauksen jälkeen elimistön insuliinitaso laskee, sillä voi olla syövältä suojaavia vaikutuksia, kertoo endokrinologian ylilääkäri Vesa Ilvesmäki.

Leikkauksessa on aina riskinsä mutta lihavuuskirurgiassa riskit ovat kuitenkin pienempiä kuin monissa muissa yleisimmissä leikkauksissa.

-Paljon leikkauksen kuolemanvaaraa suurempi riski on potilaan menehtyminen liikalihavuudesta johtuviin lisäsairauksiin, Ilvesmäki muistuttaa.

-Emme leikkaa yhtäkään potilasta, joka ei täytä leikkaushoidolle laadittuja kriteerejä: potilaan painoindeksin on Käypä hoito -suosituksen mukaan oltava yli 40 kg/m2 tai yli 35 kg/m2 ja lisänä liitännäissairauksia tai sen vaaratekijöitä. Jos muut laihdutuskeinot ovat epäonnistuneet, lihavuusleikkaus on usein paras apu esimerkiksi kakkostyypin diabeetikolle päästä eroon lääkityksestä ja ylipainosta. Mahalaukun ohitusleikkaukset säästävät huomattavasti terveydenhuollon kuluja, Scheinin kertoo.

Vuoden 2007 FINRISKI-tutkimuksen mukaan suomalaismiehistä 70 % ja naisista 56 % on ylipainoisia. Merkittävästi lihavien (BMI yli 30) osuus väestöstä on 40 vuodessa kasvanut 35-64-vuotiaiden miesten joukossa 145 % ja naisilla 30 %. Työikäisiä vaikeasti tai sairaalloisesti lihavia on Suomessa arviolta 170 000.

(Radio Nova - Bariatric Center)

Kilpailut

Uusimmat