Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta 25 vuotta

26.04.2011 06:52 -

Ukrainassa vietetään tänään Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 25-vuotispäivää.

Katastrofi on edelleen maailman tuhoisin ydinonnettomuus.

Onnettomuus sattui varhain aamuyöllä, kun ydinvoimalan nelosreaktorin testaus johti räjähdykseen. Radioaktiivisia aineita levisi Suomeen asti.

Tshernobylin räjähdystä edelsi epäonnistunut sähkönsyöttökoe nelosreaktorissa. Grafiittihidasteinen reaktori paloi toista viikkoa nostattaen radioaktiivisia aineita ilmakehään. Säteilytaso nousi parinkymmenen valtion alueella ja eri arvioiden mukaan yli kahdeksan miljoonaa ihmistä joutui säteilylle alttiiksi.

Neljännesvuosisadan rajapyykki on nostanut Tshernobylin hetkeksi historiasta. Tuhoutuneen reaktorin ylle suunniteltu uusi, ilmatiivis ja vedenkestävä kaarihalli on tarkoitus valmistua vuonna 2015 ja sen on määrä kestää sata vuotta. 105 metriä korkea, 150 metriä pitkä ja 250 metriä leveä teräsrakenteinen halli siirretään vanhan sarkofagin päälle kiskojen avulla. Myös rahoitus alkaa hahmottua viime viikolla Ukrainassa kokoontuneen kansainvälisen rahankeräyskokouksen jälkeen. Tshernobylin suojarakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on tällä hetkellä yli puolitoista miljardia euroa, mutta vaikka kassasta yhä vielä noin 150 miljoonaa.

Säteilyn aiheuttamien kuolonuhrien määrästä kiistellään yhä. Arviot vaihtelevat tuhansista kymmeniintuhansiin.

(MTV3, Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat