Japanin ydinvoimakatastrofi puhuttaa Yhdysvalloissa

21.03.2011 13:28 -

Yhdysvalloissa on 104 ydinvoimalaa, ja ne tuottavat 20 prosenttia maan sähköstä. Yhdysvallat on yhä maailman suurin ydinvoiman tuottaja, vaikkei maassa ole rakennettu yhtään uutta voimalaa sitten 70-luvun.

Tämä johtuu siitä, että Pennsylvanian osavaltiossa tapahtui ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1979. Silloin voimalan yhden yksikön sydän suli osittain, ja se jouduttiin sulkemaan. Säteily pysyi suojarakennuksen sisällä, eikä henkilövahinkoja sattunut, mutta kansalaismielipide kääntyi täysin ydinvoimaa vastaan. Siihen vaikutti osittain sekin, että juuri ennen ydinvoimaonnettomuutta ensi-iltaan oli tullut supersuosittu elokuva Kiina-ilmiö, jonka johtoteema oli ydinvoimakatastrofi. Tšernobylin onnettomuus muutamaa vuotta myöhemmin lisäsi amerikkalaisten ydinvoimavastaisuutta. Ydinvoimaloiden kalleus on kuitenkin ehkä se kaikkein suurin syy, miksi niitä ei ole rakennettu pitkään aikaan.

Yhdysvalloissa on kuitenkin yli 20 uutta ydinvoimalaa suunnitteilla, ja kuusi niistä on jo tilattu. Kansalaismielipide oli kääntynyt suosiollisemmaksi ydinvoimalle, ja sen korkea kotimaisuusaste ja puhtaus toi ydinvoimalle lisää kannattajia. Yleinen mielipide oli, että ydinvoiman uusi aika oli alkamassa. Japanin onnettomuus muutti kuitenkin tilanteen. Ydinvoiman kannatus romahti kansan keskuudessa, ja nuo monet lupahakemukset eivät varmastikaan liiku yhtä nopeasti kuin hakijat olivat toivoneet. Presidentti Obaman hallitus ei kuitenkaan aio luopua tavoitteestaan rakentaa lisää ydinvoimaa. Obaman tuore budjettiehdotus on antamassa kymmeniä miljardeja lainatakuina ydinvoimaloiden rakentamiseen ja paljon rahaa ydinvoiman tutkimukseen. Budjettileikkauksista käydään parhaillaan hurjaa vääntöä, ja kuka ties nuo miljardit häviävät budjetista.  Aina, kun Yhdysvalloissa puhutaan ydinvoimaloiden rakentamisen kalleudesta, niin Suomi ja Olkiluodon uuden voimalan alkuperäinen hinta verrattuna lopulliseen hintaan tuodaan esiin varoittavana esimerkkinä.

Yhdysvalloista löytyy alueita, joissa voimakkaat maanjäristykset ovat mahdollisia. Kalifornia on järistysherkällä alueella, ja tiedemiehet ovat laskeneet, että alueelle iskee yli kuuden richterin järistys melkein sataprosenttisella varmuudella 30 vuoden sisällä. Siellä on kaksi toimivaa ydinvoimalaa, mutta uusia ei sinne ole suunnitteilla. Ydinvoimalat on rakennettu kestämään voimakkaita maanjäristyksiä, mutta niin oli Japanin voimalakin. Kaliforniassa ollaan aika huolestuneita noista voimaloista, vaikkei tsunamia niiden alueella tarvitse pelätä. Yhdysvalloissa tiukennettiin ydinvoimaloiden turvallisuusmääräyksiä New Yorkin terrori-iskujen jälkeen, ja uudet voimalat pitää rakentaa niin, että ne selviytyvät lentokoneen törmäykseltä. Mutta tiukemmat säännöt eivät koske vanhoja voimaloita, ja niitä on siis sataneljä kappaletta. Ydinvoimakomissio aloittaa tänään Washingtonissa pitkän istunnon, jossa tutkitaan, mitä opetuksia Japanin onnettomuus voi antaa Yhdysvaltojen ydinvoimaloille.

Merja Laakso, Washington

Kilpailut

Uusimmat