Sosiaalisen median todellinen voima on tässä!
Sosiaalinen media on dramaattisesti muuttanut tapaamme viestiä. Suurin muutos on nopeus, jolla tieto leviää verkossa.
Sosiaalinen media ei kuitenkaan korvaa muuta viestintää. Se on aktivoiva lisäelementti viestintämaailmassa ja varteenotettava vaihtoehto vaikuttamiseen lehtien, radion ja television lisäksi.
Tämän päivän kuuma sana on some eli sosiaalinen media. Se on uusi tapa viestiä ja vaikuttaa verkossa, esimerkiksi Facebookissa tai muilla ahkerasti käytetyillä sivustoilla. Poliittisesti merkittäväksi sosiaalisen median tekee se, että ihmiset ottavat sen kautta kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.
– Sosiaalinen media tuo monimutkaiset asiat lähemmäs ihmisten arkea ja madaltaa kynnystä mielipiteen ilmaisuun, mikä varmasti lisää kiinnostusta politiikkaan, sanoo sosiaalisen median tutkija Pirjo Näkki.
Kriitikot puhuvat kevytaktivismista, kun mielipiteestä ”tykkääminen” on yhden klikkauksen päässä. Tutkija näkee uudenlaisen avoimuuden ja suoruuden myönteisenä.
– Kevytkään poliittinen herääminen ei ole mielestäni huono asia, ja klikkausaktivismi saa useimmiten kuitenkin jonkun toimimaan myös reaalimaailmassa.
Yksi esimerkki konkretiasta löytyy Suomen Akatemian jokapaikan tietotekniikkaan ja monimuotoiseen viestintään keskittyvän tutkimusohjelman hankkeesta. Sosiaalinen media kansalaisten ja julkishallinnon väliseen yhteistyöhön (Somus) -hankkeessa on kehitetty Monimos-verkkopalvelu, jossa monikulttuuriset järjestöt voivat tiedottaa toiminnastaan, herättää keskustelua ja verkostoitua.
– Eräs palvelua käyttänyt henkilö innostui perustamaan oman yrityksen verkkokeskustelujen pohjalta, eli sosiaalinen media johti konkreettiseen toimintaan, kertoo Näkki.