Sirpa Pietikäinen: Ydinvoiman riski- ja vahinkovastuita tulee selkiyttää

15.03.2011 11:15 -

Japanin maanjäristys on käynnistänyt jälleen keskustelun ydinvoiman riskeistä ja vastuista. Odotettavissa on myös keskustelu siitä, kuka ja missä määrin ydinvoimaonnettomuuksien aiheuttamat vahingot korvaa.

"Japanissa on voimassa niin sanottu täyden vastuun periaate, ja maan laki vaatii ydinvoimayhtiöitä hankkimaan merkittävän vastuuvakuutuksen", toteaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. "Epäselvää silti on, mitä täyden vastuun periaate käytännössä oikein tarkoittaa".

Sirpa Pietikäisen mukaan meillä Suomessa tilanne on hieman samanlainen. Hänen mukaansa vuonna 2005 eduskunnassa hyväksytty ydinvastuulaki tulee saattaa voimaan nopeasti, mutta sitä tulee myös selkiyttää. "Rajattoman korvausvastuun periaate ja ydinvoimayhtiöille määrätty vastuuvakuutuksen hankkiminen 700 miljoonan euron korvaussummalle ei riitä. Laki jättää useita avonaisia kysymyksiä."

"Vahingon sattuessa myös valtio on korvausvelvollinen. Ydinvoima onkin ainoa energiantuotantomuoto, jonka vahinkovastuita valtio on ottanut kantaakseen. Tämä vääristää energiantuotannon kilpailua, eikä se myöskään tue kestävän energiapolitiikan tavoitteita", Pietikäinen painottaa. 

Kilpailut

Uusimmat