Kiitospäivä on Adam Lambertille jouluakin tärkeämpi päivä

26.11.2015 11:53 -

Ensi keväänä Suomessa konsertoiva supertähti ei vietä joulua, mutta kiitospäivää sitäkin pontevammin.

Amerikkalainen Lambert kertoi Novalle odottavansa kiitospäivää innolla.

– En viettänyt joulua lapsensa, koska perheeni on juutalainen, kertoi Lambert Novalle. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei perhe ollut kuitenkaan "kovin hartaasti juutalainen". Ilman juhlia ei pikku-Adam kuitenkaan jäänyt, sillä Lambertin perhe juhli kiitospäivää. Kansallinen juhlapäivä onkin monelle amerikkalaisperheelle yhtä tärkeä kuin joulu ja siihen liittyy monesti vapaapäiviä, syömistä ja yhdessäoloa – samalla tavoin kuin joulun vietossa.

– Tulevana kiitospäivänä keräännyn yhteen perheeni kanssa ja nautin herkullisen aterian San Diegossa, kertoi Lambert Novalle.

Kuuntele, mitä Adam kertoo kiitospäivän vietostaan!

Kiitospäivä on kansallinen juhlapäivä, jota vietetään Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Kiitospäivää vietetään aina marraskuun neljäntenä torstaina. Monelle amerikkalaiselle Thanksgiving Day on jouluakin tärkeämpi juhla, jolloin matkustetaan tapaamaan sukulaisia ja viettämään aikaa yhdessä.

Thanksgiving Dayn historia juontaa juurensa uudisasukkaiden ensimmäisestä uudella mantereella saamasta sadosta. Edellisenä talvena heidän ryhmästään yli puolet oli kuollut nälkään, ja hetkittäin näytti siltä, ettei kukaan heistä selviäisi hengissä. Hyväntahtoisilta intiaaneilta opittu maissinkasvatus- ja metsästys- ja kalastustaidot antoivat eurooppalaisille mahdollisuuden jäädä henkiin seuraavan talven aikana. Tätä oli syytä juhlia ja kiittää.

Uudisasukkaiden suurta kolmipäiväistä kiitosjuhlaa vuonna 1621 pidetään ensimmäisenä kiitospäivänä. Juhla sai melko pian uskonnollisia sävyjä ja kiitokset kohdistettiinkin Jumalalle. Paikalliset alkuasukkaat olivat viettäneet satokautta juhlistavaa kiitospäivää omin rituaalein jo ennen uudisasukkaiden saapumista. 

Vuoden 1621 jälkeen kiitospäivä eli Thanksgiving Day on saanut hieman uusia piirteitä ja muuttanut ajankohtaa, mutta Vapaussodan lopussa, vuonna 1864, presidentti Abraham Lincoln julisti marraskuun neljännen torstain Thanksgiving Dayksi. Tästä julistuksesta saakka kiitospäivä on pysynyt melko muuttumattomana perhejuhlana, jolloin kootaan perheet ja sukulaiset yhteen. Lisävärinsä juhlalle tietenkin nykypäivänä antavat Macy's-tavaratalojen hienot paraatit ja jalkapallo-ottelut.

Kilpailut

Uusimmat