The Brokerin Martti: Olin kompastua rullaluistimiini, kun kuulin biisimme jenkkiradiossa

05.11.2015 10:22 -

Helsinkiläinen The Broker tekee elektronista poppia, joka on päätynyt amerikkalaisradioon jäsenten oman aktiivisuuden kautta.

The Broker syntyi, kun aikaisemminkin yhdessä musisoineet Martti Varjonen ja Teemu Tiainen päättivät perustaa kaksimiehisen bändin. Vuoden 2012 jälkeen yhtyeeltä on ilmestynyt kaksi EP:tä ja nyt työ alla on kokopitkä albumi.

Eteerinen, elektroninen musiikki flirttailee 80- ja 90-lukujen kanssa, vaikka Martti sanookin, ettei retroilu suinkaan ole mikään itseisarvo. Tärkeää oli löytää soittokaveri, jonka kanssa jakaa saman musiikkimaun ja työn tekemisen tavat ja arvot.

Laulusta, koskettimista ja kitarasta vastaava Martti kehuu kollegaansa Teemua (basso, kitara, rytmit) vuolaasti.

– Kun tehdään musiikkia, Teemu on kokeilunhaluinen, idearikas ja joskus vähän perfektionismiin taipuvainen. Se on kuitenkin vain plussaa, että on tarkka. Hän on myös huumorimies, eli hänen kanssaan ei tule tylsää. Minusta taas hän saattaisi sanoa, että minulla on vahvat mielipiteet, mutta en ole ehdoton. Taivun helpostikin, jos argumentointi on tarpeeksi vahvaa. En ole mikään perusnegatiivinen kaveri. Uskon omaan tekemiseeni. Näin Teemu varmasti sanoisi, kertoo Martti.

Miehen sinnikkyys onkin kantanut hedelmää. The Brokerin musiikkia on jo soitettu Suomen rajojen ulkopuolella.

Marathon-EP:n kakkoskipale Can’t Wait For It oli Alt Rock -radioasemalla soittolistalla. Olin itse yhteydessä radioasemaan ja he ilmeisesti tykkäsivät kappaleesta. Eivät he meille mitään sen soittoon otosta kyllä  ilmoittaneet, muistelee Martti. 

– Olin Helsingissä rullaluistelemassa ja kuuntelin Alt Rock -radioasemaa netin kautta, kun huomasin, että ei hemmetti, siellähän soi meidän Can’t Wait For It! Meinasin kyllä kompastua, mutta en kaatunut. Kuuntelin tuota samaa newjerseylaista radiokanavaa myöhemmin, ja huomasin että biisihän soi uudestaan. Se soi siellä monta, monta kertaa noin kuukauden ajan, kertoo Martti. Kaksikko riemuitsi onnistumisesta.

– Varmaankin aika monelle taiteen tekijälle on suurin motivaatio se, että oma hengentuote miellyttää myös muita ihmisiä. Se tuo ainakin mulle eniten kicksejä, että joku jossain päin maailmaa saattaa tykätä tekemästämme musiikista!

The Brokerin musiikkivideon San Francisco to Tokyo -kappaleeseen on tehnyt kuvataiteilijoiden VIRO-tuotantoryhmä. Videossa on mukana fantasiaa, muussakin kuin siinä, että viiniä saa juoda junan ravintolavaunussa ihka oikeasta viinilasista muovituopin sijaan.



Martin päivätyö on kaukana boheemina pidetystä muusikon elämästä. Päivisin mies toimii puolueettomana arvopaperivälittäjänä perinteikkäässä ostomeklarifirmassa. Päivätyö ei suinkaan vähennä muusikon uskottavuutta, sanoo Martti.

– Aloitin musiikin parissa pianonsoitolla nelivuotiaana, jolloin työstä tai edes päiväkerhosta ei ollut tietoakaan. Enpähän ole nyt ainakaan mikään kliseinen hippi! Voisi sanoa, että työni vain lisää mun uskottavuutta. Ja päivätyöni on kuitenkin vain työ. Elämään mahtuu paljon muutakin. 

Mutta millainen on välittäjä Varjosen oma sijoitussalkku?

– Se on nahkainen, ruskea ja koristeena on kullanvärinen naishahmo, aloittaa Martti. – Vitsi vitsinä. Sallussani on kansainvälinen hajautus, yhdistelmä rahastoa ja riskisuojattua sijoitustuotetta. Sen tyyppisiä ratkaisuja siellä on, tällä hetkellä.

Kilpailut

Uusimmat