Mika Kaurismäki valottaa millaisiin tositapahtumiin Elämältä kaiken sain -elokuva perustuu

19.08.2015 16:16 -

Elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki kertoo Elämältä kaiken sain -elokuvan rakentuvan tositapahtumien ja näyttelijöiden oman elämänkokemuksen ympärille. Alkusysäys elokuvalle tuli Kaurismäen tehdessä dokumenttia Vesa-Matti Loirista.

— Elokuvan runko ja juonikuvio perustuu tositapahtumaan, jossa perhe lähti remontoimaan taloa ja remonttiryhmä olikin todellisuudessa rikollisjengi, jonka tarkoitus oli putsata sekä talo, että sen isännät, ohjaaja Mika Kaurismäki valottaa.

Remonttimies Kakea näyttelevän Jani Volasen hahmo on räätälöity näiden tapahtumien ympärille.

Muita elokuvan hahmoja on rakennettu näyttelijöiden elämänkokemuksen ympärille. Remontoitavan talon sisällä kuvataan Vesa-Matti Loirin ja Armi Toivasen hahmojen välistä vaikeaa isä-tytär-suhdetta. Käsikirjoitus rakentui kohtaus kohtaukselta yhteistyössä näyttelijöiden kanssa.

— Haluttiin, kun elämänkokemusta on vuosien aikana tullut, että sitä tulisi myös näihin hahmoihin, jotta hahmot olisivat uskottavampia.

Elokuva-alan konkarit Kaurismäki ja Loiri ovat tehneet yhteistyötä jo aiemmin. Loiri näytteli Kaurismäen Tie pohjoiseen -elokuvassa ja Kaurismäki on tehnyt näyttelijästä Vesku-dokumentin.

— Se oli perusta tälle kaikelle. Dokumentin aikana käytiin hänen elämäänsä läpi ja dialogi elämän peruskysymyksistä tuli käsiteltyä. Tie pohjoiseen ja nyt Elämältä kaiken sain on jatketta sille dialogille.

Kaurismäki sanoo, että Loirilla ja Toivasella on kyky olla uskottava monessa lajityypissä.

Kaurismäki toteaa, että vaikean isä-tytär-suhteen kuvaaminen raa’an arkirealismin kautta voisi olla ikävää katsottavaa. Ohjaaja summaa vaikeiden asioiden käsittelemisen komiikan kautta olevan herkullisempaa.

— Kipeää ja kepeää samaan aikaan.

Elämältä kaiken sain -elokuva tulee ensi iltaan 21.8.

Kuuntele koko haastattelu: 

 

 

Novan aamussa voi voittaa liput Elämältä kaiken sain -elokuvaan, kun osaat soittaa studioon oikeaan aikaan. Novan aamu arkisin kello 6-10.

Lue ja kuuntele myös elokuvan näyttelijöiden Janne Valveen ja Armi Toivasen haastattelut täältä ja täältä.

Kilpailut

Uusimmat