Juha Tapio on onnellinen Michael Monroen kaveruudesta: Hieno herrasmies

14.08.2015 11:15 -

Uuden singlensä Sinun vuorosi loistaa julkaissut Juha Tapio tutustui Suomen ykkösrivin rocktähteen Michael Monroeen äänitysstudiossa. Tätä ennen miehet eivät olleet edes tavanneet toisiaan. Monroen päätyminen levylle lähti silkasta  huulenheitosta.

Viisikymppinen, edelleen päät kääntävä ja yleisöä villitsevä  energiapakkaus Michael Monroe soittaa saksofonia Juha Tapion uudella singlellä. Tämän päivän rakastetuimpiin artisteihin lukeutuva Juha Tapion imago on huomattavasti kiltimpi ja musiikkikin enemmän aikuisrokkia, mutta näinpä vain Monroe päätyi miehen kanssa samaan äänitysstudioon.

Rehellisyyden nimissä täytyy toki muistaa, että 1980-luvulla Hanoi Rocksin meikattuna ja tupeerattuna laulajana ja saksofonistina meitä kekkoslovakialaisia järkyttänyt artisti on toki nykyisin salonkikelpoisempi, onhan hän esiintynyt paitsi koko perheen Voice of Finland -kykyjenetsintäohjelmassa myös edustanut perinteistäkin perinteisempää suomalaisuutta edustavaa Kalevala Korua omalla korumallistollaan.

Juha Tapiokin kuitenkin tunnistaa ristiriidan. Hän itsekin puhuu raja-aidoista.

– Mutta niitähän kuuluu kaataa. Ja jos joitakin vuosia sitten ei minä ja Michael oltaisi otu ihan se todennäköisin kimppa, mutta nyt se oli hyvin luontevaa. Meidän oli tosi helppo tulla toimeen.

Rokkari Monroen läsnäolo albumilla alkoi Tapion ja hänen yhtyeensä keskinäisestä leikinlaskusta. Uudelle albumille haluttiin saada perinteisten kitarasoolojen lisäksi jotain muutakin. Biisien rakennusvaiheessa sitten välähti.

– Se taisi lähteä ihan läpästä, että mites saksofoni. Sitten se yltyi, että Michael Monroehan voisi soittaa meille saksofonisoolon, sehän olisi tosi makee juttu, muistelee Tapio.

Biisin valmistuessa bändi puhui keskenään jo "Michaelin vuoroista soittaa".

– Niinhän se menee, että kun jotain läppää heittää tarpeeksi monta kertaa, alkaa idea kypsyä todeksi. Ja kun tämä sinkkubiisi alkoi valmistua ja siinä oli tilaus soololle, oli sitä läppää viljelty jo niin paljon, että ei auttanut kun ottaa puhelin kouraan ja soittaa Michael Monroelle. Mä en ollut tavannut häntä ikinä aikaisemmin enkä tuntenut miestä ollenkaan, mutta ajattelin, että kysytään, kertoo Tapio.

– Me lähetimme Michaelille biisin kuultavaksi ja hän tykkäsi siitä. Michael saapui seuraavana maanantaiaamuna studioon saksofoninsa kanssa ja nyt ollaan oltu sitten paljonkin tekemisissä. Mä olen tosi onnellinen tästä kaveruudesta. Hän on tosi hieno herrasmies, ja tosi hienolla fiiliksellä mukana tässä. Olen kyllä tosi hyvilläni.

Koira koiran tuntee

Erilaiset artistit löysivät studiossa yhteisen sävelen heti.

– Kyllähän nämä soittohommat on sellaisia, että koira tuntee koiran. Meillä kummallakin on rakkaus musiikkiin ja lajiin, ja me teemme sitä omaehtoisesti. Löysimme saman tien toisistamme yhteisiä ajatuksia siitä, mikä on musiikin ja esiintyjän tehtävä ja miten sitä kuuluu tehdä.

Juha Tapio on syntynyt vuonna 1974, ja Monroe kaksitoista vuotta aiemmin. Tapio on julkaissut uransa aikana yhdeksän albumia, ihan kuten Monroekin. Monroella vain on näiden lisäksi vyöllään tusinan verran bändialbumeita. Näistä Hanoi Rocksin kiekot ovat innoittaneet muun muassa amerikkalaisen Guns N' Rosesin muusikoita ja olipa Monroen Not Fakin´Itin -levyn julistekin rekvisiittana Tom Cruisen Rock of Ages -elokuvassa.

Tapio kisaa Monroen kanssa aivan eri kentällä. Suomenkielinen pehmorock tulee koskaan tuskin innoittamaan raskaan musiikin märkäkorvia rapakon takana, mutta kotimaassa vientiä riittää. Tapion yhdeksästä albumista neljä on myynyt tuplaplatinaa, neljä platinaa ja yksi kultaa. Syksyllä ilmestyvä levy saanee sekin innostuneen vastaanoton.

Uudella albumilla on muitakin vierailijoita. Tämä on Tapiolle uutta. 

– Mä olen aina ollut sellainen mies ja kitara -tyyppi, pitkän linjan oma itsenäinen puurtaja. Mutta sitten minulle tuli sellainen filis, että onpa mahtavaa tehdä yhdessä asioita. Johanna Kurkela vierailee yhdellä bisiillä ja yhden biisin tein kimpassa Edu Kettusen kanssa. Tämä onkin ensimmäinen kerta, kun mun levylläni jonkun kappaleen tekijä on joku muu kuin minä yksin.

Juha Tapion Sinun vuorosi loistaa -albumi ilmestyy 9.10.2015. Lokakuussa käynnistyy myös joulukuulle kestävä Suomen-kiertue.

Lisää aiheesta:

Juha Tapion uuden sinkun kannessa on fanin ottama valokuva

Juha Tapio soitti tamperelaisen Mikaelin olohuoneessa – katso video!

Kilpailut

Uusimmat