Novan Ile Jokinen Maailman ylikulutuspäivästä: Ostetaanko tarpeeseen vai silkasta ostamisen riemusta?

12.08.2015 16:00 -

Torstaina 13. elokuuta ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvarojatämän  vuoden aikana. Ile Jokinen pohtii shoppailun motiiveja ja yrittää itse elää ihmisiksi, mutta silti pelottaa. Juontajapari Seppäläkin on huolissaan, mutta mikä hänellä painaa sydäntä?

Millä mielellä Ile Jokinen ottaa vastaan tänä vuonna jo ennen elokuun puoltaväliä vietettävän Maailman ylikulutuspäivän?

– Kyllähän tämä pelottaa. Ja tämä päivähän koko ajan aikaistuu ja aikaistauu. Maailman ihmisten kuluttaminen ei millään tavalla ota laantuakseen vaan lisääntyy, pohtii Jokinen.

Keinoja ympäristön säästämiseen mies keksii arkeen monia.

– Pitäisi välttäää turhaa autolla rälläämistä, suosia kimppakyytejä, vaihtaa energialamppuhin, kierrättää, tyytyä vähän viileämpään kämppään ja miettiä, että kun ostaa jotain, tarvitseeko sitä oikeasti vai ostaako vain ostamisen riemusta. Sehän tässä on aika suuri ongelma.

Juontaja Jokinen yrittää itse elää säästellen.

– Ainahan on, tietenkin, parantamisen varaa. Mä kyllä yritän käyttää julkisia ja fillaria. Käytän autoa hyvin vähän. Pidän huolta kesämökin luonnosta kierrättämällä ja kompostoimalla. Ei se ole mulle yhdentekevää varsinkaan, kun nälkee, mihin saaristomeren vesi on mennyt, kertoo mies. Kotona ei ruokaakaan heitetä juuri koskaan roskiin.

– Mutta voisihan vielä tehokkaammin kierrättää ja tehokkaammin säästää energiaa, mutta mielestäni mun vastatoimet kestää mun huonon käytöksen, eli ne lyö niin kuin toisiaan päähän. Mä uskon, että mun jälki on loppujen lopuksi aika vähäinen. Tai ainakin mä haluan uskoa niin!

  //

Tämän viikon torstaina 13.elokuuta vietetään Maailman ylikulutuspäivää. Se on ajankohta, jolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana. Novan toimituksesta tavoitettu Arkirallin juontaja Sari Seppälä kommentoi asiaa. Minkälaisia ajatuksia päivä sinussa herättää? WWF

Posted by Radio Nova on Tuesday, 11 August 2015

Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin perustuva ylikulutuspäivä on tänä vuonna torstai 13. elokuuta. Ympäristöjärjestö WWF ja ympäristöministeriö julkaisevat tuolloin tiedotteen, jossa käsitellään sitä, miksi päivä on entisestään aikaistunut.

Maailman ylikulutuspäivä on ajankohta, jolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana. Ekologisen ylikulutuksen seuraukset näkyvät ympäri maailman esimerkiksi makean veden puutteena, metsäkatona, kalakantojen romahduksena ja hiilidioksidin kerääntymisenä ilmakehään.

Ylikulutuspäivä on aikaistunut vuosi vuodelta. Vuonna 2000 se oli 4. lokakuuta, ja viime vuonna jo 19. elokuuta.

Lisää aiheesta:

Novan Ivan Maailman ylikulutuspäivästä: Autoilua ja suihkussa lotraamista voisin vähentää

Novan Elli Collan Maailman ylikulutuspäivästä: Vaatteita voisin hankkia vähemmän

 

Kilpailut

Uusimmat