Novan Ivan Maailman ylikulutuspäivästä: Autoilua ja suihkussa lotraamista voisin vähentää

11.08.2015 09:09 -

Maailman ylikulutuspäivä on tänä vuonna jo torstaina 13. elokuuta. Tuolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana.

Novan juontaja Ivan Puopolo on skeptinen ihmisten kykyyn todella muuttaa käytöstään niin, että ilmastonmuutokseen voitaisiin todella vaikuttaa.

– Ilmastonmuutoksen hidastaminen (pysäyttäminen ei mahdollista) edellyttäisi todella isoja muutoksia kulutukseen ja päästöihin, eikä ole varmaa, että sekään riittäisi. Tällainen kehitys on vieläpä juuri väärään suuntaan. Tuntuu siltä, että toivoa ei todellisuudessa ole.

Ivan yrittää itse kuitenkin ethdä ympäristöystävällisiä valintoja arjessaan.

– Sen, minkä ostan, pyrin ostamaan aina käytettynä. Viime vuonna meinasin ostaa lapselleni joululahjat käytettyinä. Sitten ajattelin, että se olisi viisivuotiaalle liian iso pettymys saada käytetty nukke. Toisaalta, lapset pitäisi vain opettaa siihen, että juuri mitään ei saa uutena. Tänä jouluna uusi yritys! 

Missä olisi parantamisen varaa?

– Liian helposti tulee hypättyä auton rattiin. Auto on minulle välttämätön, mutta moni matka hoituisi myös julkisilla. Suihkuveden kanssa lotraamista aion myös vähentää, kertoo Ivan.

Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin perustuva ylikulutuspäivä on tänä vuonna torstai 13. elokuuta. Ympäristöjärjestö WWF ja ympäristöministeriö julkaisevat tuolloin tiedotteen, jossa käsitellään sitä, miksi päivä on entisestään aikaistunut.

Maailman ylikulutuspäivä on ajankohta, jolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana. Ekologisen ylikulutuksen seuraukset näkyvät ympäri maailman esimerkiksi makean veden puutteena, metsäkatona, kalakantojen romahduksena ja hiilidioksidin kerääntymisenä ilmakehään.

Ylikulutuspäivä on aikaistunut vuosi vuodelta. Vuonna 2000 se oli 4. lokakuuta, ja viime vuonna jo 19. elokuuta. 

Ivan Puopolo juontaa Novan 7 oikein -sarjaa sunnuntaisin klo 14-16. Hänen vieraanaan 16. elokuuta on tulevaisuuden tutkija Elina Hiltunen.

Lisää aiheesta:

Novan Elli Collan Maailman ylikulutuspäivästä: Vaatteita voisin hankkia vähemmän

Kilpailut

Uusimmat