Raparperit ovat nyt parhaimmillaan — katso perinteiset säilöntäohjeet

23.06.2015 16:21 -

Alkukesästä raparperit ovat erittäin mehukkaita ja niistä saamme runsaasti kotimaisia vitamiineja. Ne ovat edullisia ja monella tätä terveellistä alkukesän monivuotista tatarkasvia löytyy omalta pihalta.

Raparperilla voidaan korvata mehuissa, hilloissa ja leivonnaisissa ulkomailta tuodut hedelmät, opastaa Lotta Svärd Säätiö. Tätä kotimaista vitamiinien ja kaliumin lähdettä kannattaa myös säilöä talven varalle. Nyt onkin oikea aika ryhtyä toimeen. Tosin syksymmällä tulee raparperista vielä toinen sato, josta myöhästyneet voivat vielä tehdä talvisäilykkeensä.

Tässä muutamia perinteisiä raparperin säilöntäohjeita:

Vesiraparperi on varmasti yksi perinteisimmistä tavoista säilöä raparperia. Raparperi laitetaan pieninä paloina pulloihin ja kaadetaan kylmää vettä päälle. Raparperit koetetaan saada mahdollisimman tiiviisti pulloihin ja on hyvä keittää ja jäähdyttää pulloihin pantava vesi. Lopuksi pullot korkitetaan huolellisesti.

Suosittu tapa säilyttää raparperit ja sen sisältämät vitamiinit talvella nautittavaksi, oli valmistaa Raaka raparperimehua. Tämä herkullisen virkistävä voimajuoma valmistuu helposti. Raparperit raastetaan, vesi sekoitetaan joukkoon ja seos pannaan siivilään sekoittamatta valumaan. Mehu maustetaan mieleiseksi esim. sokerilla ja kardemummalla. Kun sokeri on sulanut mehun joukkoon, mehu pullotetaan.

Yksinkertaista ja maukasta raparperi- ja porkkanasosetta käytettiin monessa kodissa pitkin talvea ruuan lisäkkeenä. Soseeseen valmistamiseen tarvitaan 2kg porkkanoita, 1 l vettä, 2 kg raparperia ja 2 kg sokeria. Porkkanat kaavitaan puhtaiksi, leikataan viipaleiksi ja keitetään pehmeiksi vedessä. Sitten ne muserretaan sihdin läpi ja laitetaan uudelleen kattilaan, mihin lisätään kuoritut, paloitellut raparperit ja sokeri. Keitetään hyvin hämmentäen kunnes sose on tasaista ja kiinteää. Sose laitetaan kuumana kuumiin purkkeihin, jotka peitetään vasta soseen jäähdyttyä.

Raparperit voi myös kuoria, kuutioida ja pakastaa muutaman sokerilusikallisen, jolloin niitä voi käyttää esimerkiksi smoothieissa tai tuttuun tapaan leivonnassa.  

Kuva: Shutterstock 

(Nova/Lotta Svärd Säätiö) 

Kuv

Kilpailut

Uusimmat