Aurinkoon nukahtamista ja erikoisia rusketusraitoja: Lue karmeimmat ja hulvattomimmat rusketuskokemukset

20.06.2015 13:04 -

Kesän kuumina päivinä ja lomamatkoilla on hyvä muistaa suojata ihonsa auringolta pahojen vahinkojen välttämiseksi. 

Matkailusivusto Rantapallo ja aurinkotuotteiden asiantuntijakauppa Tanstore.fi toteuttivat alkukesän rusketuskyselyn, jossa tiedusteltiin suomalaisten auringonottokokemuksia.

Nämä kertomukset muistuttavat, kuinka tärkeää on suojata iho oikein aina auringossa oleskellessa.

Paloin Kap Verdellä tänä talvena. En muistanut voidella silmäluomia aurinkosuojalla. Nukahdin rannalla ja seuraavana päivänä oli toinen silmä aivan turvoksissa (nukuin kyljelläni). Luomi roikkui silmän päällä kolme päivää. En enää unohda.

Paloin lomamatkallani Seychelleillä heti ensimmäisenä päivänä uskomattoman pahasti. Olin syönyt kuukausia ennen reissua aurinkotabletteja sekä juonut litroittain porkkanamehua. Hain ennen matkaa apteekista oikein +50 suojakertoimista lasten aurinkorasvaa, sillä kuvittelin sen olevan vahvinta ja parasta. Sain myöhemmin kuulla, että sitä ei suositella aikuisille, sillä siitä puuttuu joku aikuisille tärkeä ainesosa. Opin ainakin tämän asian kantapäänkautta, sillä yöllä lakanat tuntivat hiomapaperilta ja seuraavanpäivän aamuaurinko tuliselta silitysraudalta.

Kerran sammuin suomessa festivaaleilla uimarannalle ja sain todella pahat palovammat. En muista monennenko asteen olivat, mutta SPR kävi rasvaamassa minua omalla teltalla useamman kerran päivässä kun tuppasi itseltä kännissä unohtumaan. Festarit jatkuivat vielä metsän keskellä pari päivää.

Lapsemme teki mummolle ns. kuumakivihoitoa ulkomaan lomalla. Poika lämmitti rannalta löytyneet sileät kivet auringossa ja laittoi ne sitten mummon selän päälle. Mummo nukahti ja poika lähti touhuihinsa ja me muutkin nautimme olostamme. Pian huomasimme tilanteen, mutta olipahan mummon selkään kivistä rajat tulleet.

Jordaniassa jalkaterät paloivat, käytin sen jälkeen muutaman päivän sukkia uima-altaalla.

Pienenä paloin pahasti auringossa kun nukahdin pihakeinuun. Viime vuonna sain tiedon, että minulla on melanooma ja nyt kaduttaa niin paljon jokainen aurinkotunti.

Dominikaanisessa tasavallassa ensimmmäisenä päivänä poltin naamani, käsivarteni, mahani ja osittain jalkani vaikka aurinkosuojakerroin oli 50. Luultavasti sitä olisi pitänyt laittaa tiheämmin.

Paloin Kosin saarella nukahtaessani selälleen rannalle. Ensimmäinen lomaviikko meni pilalle. Kolme päivää sängyssä kovassa kuumeessa ja oksennellen. Lääkäri kävi kolmesti antamassa piikkejä ja jotain erittäin pehmeää vaahtoa mitä leviteltiin iholle. Kammottava kokemus.

Viime toukokuussa Suomessa puoliselkääni paloi niin pahasti, etten kärsinyt käydä suihkussa. Verenluovutukseen yrittäessäni selkäni luokiteltiin yhdeksi suureksi palovammaksi ja minut lähetettiin kotiin paranemaan.

Oltiin kaverin kanssa Rhodoksella ja edellinen yö oli juhlittu. Mentiin seuraavana päivänä tuuliselle rannalle ottamaan aurinkoa ja molemmat nukahti neljäksi tunniksi paahteeseen. Olo oli herättyämme aika rapsakka.

Antibioottien sivuvaikutuksena oli yliherkkyys auringolle, josta lääkäri oli unohtanut mainita. Kasvot ja kädet paloivat pahasti, vaikka ei ollut kovin aurinkoista.

Muistan kun lapsena tehtiin serkun kanssa ”köyhän miehen tatuointeja” teippaamalla maalarinteipillä omat nimikirjaimet vatsaan ja ottamalla aurinkoa.

Bulgariassa kaulani oli suojaamatta ja minulla toppi päällä. Kaula paloi edestä hyvin punaiseksi ja araksi. Vaatekaupan nainen suositteli laittamaan yöksi Bulgarian jugurttia. Ostin sitä kaupasta ja laitoin sitä yöksi palaneelle kohdalle. Aamulla iho oli ihan normaalin värinen eikä yhtään punainen tai arka.

Kiihdytysajoissa porottava kuuma aurinko vasten kasvoja: Päässäni oli lippalakki, joka oli väärinpäin. Paloin naamasta tulipunaiseksi ja otsaani paloi kaari lippiksen taka-aukosta. Olin huvittava näky muutaman päivän.

Kaakkois-Aasiassa lauttamatkalla, keskipäivän auringosta nauttiessa lautan kannella, vedin aurinkosuojat stickistä naamaan levittämättä tuotetta tasaisesti koko ihoalueelle. En suosittele toimenpidettä hoidettavan näin, ellei välttämättä halua kulkea seuraavaa viikkoa inkkarimaski naamalla.

Vuosia sitten olin kaverini kanssa Ankkarockissa. Siellä bongasimme joka päivä nuoren miehen, jolla oli festaripäähineenä pään ympärille sidotut naisten stringit. Lähtiessä törmäsimme häneen vielä juna-asemalla. Päähine oli saanut kyytiä, ja tilalla olivat stringien malliset rusketusraidat kaljussa päässä.

Mieheni veljellä oli rintakehässä kravatin kuva, koska oli oleskellut niin paljon ulkona valkoinen paita ja kravatti päällä Etelä-Afrikassa. Valkoinen pukupaita ei ilmeisesti suojannut ihoa riittävästi, mutta kravatin paksuus kyllä.

Käytin verkkosukkahousuja hameen kanssa kesällä aurinkoisella säällä ja vaalea verkkokuvioitu rusketushan siitä jäi. Onneksi en ehtinyt ruskettua paljon, mutta tarpeeksi kuitenkin, että ne näkyivät.

Lue myös: 

Moni yllättyy: Tiedätkö mitä aurinkorasvojen suojakerroin tarkoittaa?

Kilpailut

Uusimmat