Tämä sovellus voi pelastaa sinun tai läheisesi hengen: Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus

18.06.2015 07:47 -

Uusi 112 Suomi -sovellus mahdollistaa soittajan sijaintitiedon välittymisen automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle.

Yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa tehty 112 Suomi -sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android- ja iPhone -puhelimille, ja se ilmestyy myös Windows-puhelimille lähiaikoina. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista.

— Hätäkeskuslaitos haluaa olla aktiivisesti kehityksessä mukana. Tänä päivänä meiltä odotetaan, että pystymme yhä paremmin hyödyntämään hätätilanteissa tekniikkaa, jota ihmisillä on nykypäivänä mukanaan, kuten alati laajemmilla ominaisuuksilla varustettuja mobiililaitteita, hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen toteaa.

Digian kehittämä 112-sovellus on integroitu Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin, mikä mahdollistaa sijaintitiedon välittämisen hätäkeskuspäivystäjälle automaattisesti. Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen, joka on huomattavasti aiempia hätäpaikannusmekanismeja tarkempi.

— Nykyisen hätäpaikannuksen tarkkuus on satoja metrejä, taajaman ulkopuolella jopa kilometrejä. Satelliittipaikannuksen avulla soittaja voidaan paikantaa jopa kymmenien metrien tarkkuudella, Nieminen tähdentää.

Kun hätäpaikannus tarkentuu sadoista tai jopa tuhansista metreistä kymmeniin, lähimmän ja tarkoituksenmukaisimman yksikön valinta tehostuu. Hälytetyille yksiköille kyetään antamaan tapahtumapaikan tarkempi sijaintieto, jolloin apu saadaan kohteeseen nopeammin. Myös puhelujen käsittely nopeutuu.

Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista. Sovellukseen kannattaa tutustua etukäteen ja ohjata varsinkin lapsia ja vanhuksia sen käytössä. 

— Kehotan kaikkia asettamaan kuvakkeen puhelimen aloitusnäyttöön niin, että sovellus on hätätilanteessa nopeasti käytettävissä, Nieminen opastaa.

Kuva: Shutterstock 

(Nova/Hätäkeskuslaitos

Kilpailut

Uusimmat