Näillä vinkeillä kukat säilyvät hengissä lomasi ajan

03.06.2015 13:00 -

Monen lomalaisen mieltä painavat kotiin jäävät kukat. Viikon reissusta kukat säilyvät hyvin hengissä, mutta jopa kuukauden poissaolo voi olla jo kohtalokasta.

On olemassa kuitenkin niksejä, joilla voi edesauttaa kasveja säilymään kotona yli viikonkin kestävän loman ajan, jos hoitajaa on vaikea saada koko loman ajaksi.

Pienillä toimenpiteillä saa nopeasti ja vaivatta aikaan ratkaisuja, jotka pitävät kukat elossa. Aina on tietysti poikkeuksia. Esimerkiksi sillä, onko kasvi muoviruukussa vai saviruukussa, on merkitystä kastelun kannalta. Saviruukusta haihtuu vettä, mutta muoviruukusta ei.

Kokosimme listaa hyviä niksejä kotiin

- Totuta kasvit tavallista vähäisempään kasteluun jo ennen lomaa ja testaa kotitekoisten kastelusysteemien toimivuutta hyvissä ajoin

- Jos tiedät olevasi pitkiä aikoja poissa, istuta kasvit altakasteluruukkuihin, joiden pohjassa on vesisäiliö ja veden täyttöputkessa mittatikku, joka kertoo veden määrän.

- Vie kasvit huoneeseen, minne aurinko ei paista. Sulje verhot, mutta muista ilmanvaihto.

- Jos käytettävissäsi on oma puutarha, laita kaktukset, paksulehtiset mehikasvit omenapuun alle suojaan auringolta.

- Katkaise kesäkukkien versot 10-15 sentin mittaisiksi, tai ainakin latvo versoja ja harvenna kasvustoa. Kasvit selviytyvät vähemmällä kastelulla, kun lehtien haihdutuspinta vähenee.

- Kastele kasvit kunnolla juuri ennen lomalle lähtöä. Aluslautaselle saa jäädä vettä ja versotkin kannattaa suihkutella märiksi.

- Kokoa pienet, pohjareiällisissä ruukuissa olevat kasvit pesuvatiin, jonka pohjalla on runsaasti kevytsoraa ja vettä.

- Kietaise muovipussi varjossa olevien kasvien ympärille, mutta jätä pussin suu puoliksi auki.

- Laita kukkaruukkuun ylösalaisin pystyasentoon vedellä täytetty virvoitusjuomapullo, josta vesi "kuplii" multaan vähitellen.

- Kotitekoisen kastelulangan saat leikattua puuvillakankaasta. Upota kangassuikaleen toinen pää ruukun multaan ja toinen vieressä olevaan vesiastiaan. Samoin voi tehdä liinan avulla. Laita ruukut vadin/altaan viereen ja laita pyyhe pöydälle, jonka päälle asettelet ruukut. Liinan toinen pää tulee upottaa vadin/ruukun pohjalle, jotta se saa imettyä itseensä vettä. Muista reiät ruukun pohjalle.

- Voit myös laittaa ruukkukasvit isompaan ruukkuun. Levitä pohjalle kerros hiekkaa tai lekasoraa ja kaada sinne vettä. Kasvit imevät sieltä vettä, mutta huomioi, että pohjassa pitää olla reikä.

- Ruukkuun voi myös istuttaa kukkasienen, joka annetaan imeä vettä vuorokauden ennen sen laittamista multaan. Kukka imee sienestä kosteutta pitkään.

Kuva: Shutterstock

(Nova, MTV, Ulla Kervinen & Ulla Paakkunainen: Puutarha pienissä purkeissa, Kotiliesi)

Kilpailut

Uusimmat