Rock-legenda Slash Novan haastattelussa: ”Musabisnes on nykyään syvältä: kaikki on kaupallista, heavybänditkin metsästävät vain hittejä”

31.05.2015 11:00 -

Torstaina Suomessa Myles Kennedy & The Conspirators –yhtyeensä kanssa konsertoinut Slash pohti Novan musiikkitoimittaja Samuli Väänäsen haastattelussa nykypäivän musiikkibisneksen tilannetta.

80-luvulla levyttävänä artistina uransa aloittanut Slash on ehtinyt vuosikymmenten saatossa olla mukana useilla menestyksekkäillä albumeilla. Pelkästään Guns N’ Rosesin ensimmäinen pitkäsoitto Appetite For Destruction on myynyt yli 30 miljoonaa kappaletta ja kitaristin katalogin yhteenlaskettu myyntiluku on varovaistenkin arvioiden mukaan jo yli 100 miljoonaa.

Viime vuosien aikana musiikkiteollisuus on kokenut melkoisen mullistuksen digitalisoitumisen ja jakelukanavien muuttumisen tiimoilta. Slashia ei bisneksen nykytila miellytä.

- Musabisnes on nykyään syvältä. Se on muuttunut tosi kaupalliseksi ja materialistiseksi - artistitkin ovat lähteneet siihen kelkkaan. Aikanaan oli selkeä jako luovien artistien ja levy-yhtiöiden välillä. Artistit halusivat luoda ja levy-yhtiöt halusivat rahaa, kuitenkin asioista päästiin aina jotenkin yhteisymmärrykseen ja silloin levy-yhtiöiden tavoite oli myös kehittää artistia eteenpäin.

- Tänä päivänä kaikki haluavat listahittejä, heavybänditkin metsästävät vain niitä. Minua ei tämä meininki innosta, koska diggasin enemmän siitä tavasta miten asiat hoidettiin ’60-, ’70, ja ’80-luvuilla. Musan teko oli silloin jännittävämpää ja vähän kapinallisempaa. Niinpä minä hoitelenkin juttuja omalla tavallani, joka kyllä suoraan sanottuna on ihan päinvastainen verrattuna siihen tapaan, miten tätä bisnestä nykyään hoidetaan. Täytyy tosin muistaa, että asiat menevät sykleissä ja olen sitä mieltä, että nyt ollaan menossa jo parempaan suuntaan.

Slashin mukaan erityisesti aloittelevilla artisteilla on tämän päivän tilanteesta johtuen erityisen haastavaa. Joskin samaan hengenvetoon mies muistuttaa, että teknolgian avulla on myös helppoa saada omaa musiikkiaan julkaistuksi.

- Tuoreilla artisteilla on tosi haastavaa. Vaikka sinulla olisi loistava bändi tai olisit hyvä muusikko ja biisintekijä, niin mikäli ensimmäinen sinkkusi ei menesty, niin peli saattaa olla pelattu. Näin ollen mahdollisimman potentiaalisen sinkkubiisin tekemiseksi artistin täytyy välittömästi hirvittävä määrä kompromisseja.

- Hyvä puoli nykyään on kyllä se, että netin myötä omaa musiikkia on tosi helppo julkaista. Ennen se puoli oli huomattavasti haastavampi.

Kuuntele Slashin ja Samuli Väänäsen juttutuokio alta. Aluksi mies pohtii, mikä nyt vuoden ajan kestäneen World On Fire –kiertueen aikana on ollut parasta:

(Nova)

Kilpailut

Uusimmat