Raakakaakao on todellinen terveyspommi — tiesitkö nämä asiat tästä luonnon herkusta?

19.05.2015 19:37 -

Kaikki maailman suklaa valmistetaan kaakaosta. Kaakaota saadaan Theobroma Cacao-nimisen puun hedelmistä ja näiden hedelmien sisältä löytyvistä hieman mantelia suuremmista kaakaopavuista valmistetaan suklaata.

Tavallisen suklaalevyn valmistamiseen tosin käytetään vain muutaman pavun verran kaakaota ja loppu koostuu yleensä valkaistusta sokerista, maitojauheesta ja erilaisista rasvoista muodostuvasta massasta.

Raakakaako sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja jopa 10 prosenttia kaakaon painosta on antioksidantteja. Suomessa esimerkiksi mustikka tunnetaan antioksidanttipommina, mutta mustikkakin sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä.

Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita.Terveysvaikutuksia?

Raa'assa kaakaossa olevat polyfenolit auttavat ehkäisemään LDL-kolesterolin hapettumista, joka antaa keholle suojaa sydäntauteja vastaan. Polyfeniolit myös tihentävät verta, joka ehkäisee sydänkohtauksia.

Raa'assa kaakaossa olevat polyfenolit auttavat ehkäisemään LDL-kolesterolin hapettumista, joka antaa keholle suojaa sydäntauteja vastaan. Polyfeniolit myös tihentävät verta, joka ehkäisee sydänkohtauksia.

Raakakaakao on ravinnerikkain magnesiumin lähde. 50 grammassa kaakaota on paljon enemmän magnesiumia kuin lisäravinteena olevissa magnesiumtableteissa. Magnesium vaikuttaa vahvasti myös aivojen toimintaan.

Raakakaakao sisältää fenyylietyyliamiinia, jota vapautuu aivoissa kuin ihminen ihastuu.

Raakakaakao sisältää teobromiinia, joka vaikuttaa kehossa piristävästi pitkäkestoisesti. Koirilla ei ole entsyymiä, joka voisi käsitellä teobromiinia, siksi koirille suklaan syöttäminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia.

Raakakaakaossa on anandamidia, joka vaikuttaa ihmisellä hyvää oloa, parantaa muistia, poistaa masentuneisuutta sekä stimuloi motivaatiota luovaa osaa aivoissa. Anandamidi on aine, joka tuottaa urheilijalla hyvän olon urheilusuorituksen jälkeen.

Raakakaakaossa on serotoniinia, joka on aivojen välittäjäaine, joka auttaa estämään masennustiloja. Raaka kaakao sisältää myös aminohappo tryptofaania ja kaikkia B-vitamiineja, joita elimistö tarvitsee välittäjäaineiden valmistukseen.

Haittavaikutuksia?

Kaakaopavuissa on toksiineja ja alkaloideja, jotka ovat suurina ja isoina määrinä myrkyllisiä ihmiskeholle. Kaakaossa oleva arginiini voi aiheuttaa suurina annoksina arkuuttaa suun alueella. Kaakaossa oleva oksaalihappo sitoo kehosta kalsiumia. Raaka kaakaon käyttäjän tulee huolehtia riittävästä kalsiumin saannista. Raaka kaakaon liiallista käyttöä tulee välttää.

Kuinka paljon kaakaota tulee käyttää?

Suositeltu käyttömäärä on noin 10-20 papua. Nibseinä tämä vastaa noin 4-5 ruokalusikallista eli 20-25 grammaa. Jauhetta suositellaan käytettävän noin 1-3 ruokalusikallista eli 6-18 grammaa päivässä.

Yleisimmät lajikkeet

Crillo (theobroma cacao, theobroma aromica)

Forastero (theobroma cacao sphaerocarpum)

Trinitario (theobroma cacao trinitario)

Kilpailut

Uusimmat