Muna vai kana: Mitä sima on?

30.04.2015 09:00 -

Suomalaiset juovat vappuna paljon simaa, mutta mitä se oikeastaan on? 

Sima on käyttämällä valmistettava alkoholi- ja virvoitusjuoma. Sima perustuu hunajaviiniin, jota Suomessa on vanhastaan kutsuttu simaksi. Suomalainen vähäalkoholinen juoma ei ole kuitenkaan hunajaviinin tapaan valmistettu hunajasta vaan, tavallisesti se valmistetaan keitettyyn veteen laitetuista sitruunaviipaleista ja sokerista. 

Makeaa suomalaista simaa alettiin valmistaa 1700-luvulta alkaen. Se oli aluksi lähinnä kartanoiden väen juoma sokerin ja hunajan kalleuden vuoksi. Suomalainen sima on perinteistä skandinaavista simaa makeampaa ja se sisältää vain vähän alkoholia. Alkoholin määrään voidaan vaikuttaa muuttamalla käymisprosessin pituutta ja sokerin määrää.

Siman raaka-aineiden tultua myös tavallisen kansan kukkarolle sopiviksi alettiin juoma yhdistää vappuun, toukokuiseen työväenjuhlaan. Nykyään simaa juodaankin Suomessa lähinnä vappuna.

Viikinkiajan Skandinaviassa sima oli merkittävässä asemassa. Sillä oli osansa myös jumaltarustossa. Legendan mukaan sima oli viisasten juoma, jonka kääpiöt Fjalar ja Galar tekivät hunajasta ja jumala Kvasirin verestä. Viikingit ajattelivat siman olevan voimajuoma, joka antoi heille taistelutahtoa. Sima pysyi Pohjois-Euroopassa suosituimpana alkoholijuomana, kunnes viinin maahantuonti alkoi vähitellen syrjäyttää sen.

Muna vai kana? Kysy mitä vaan, me etsimme vastauksen!

Muna vai kana: Milloin kesä alkaa?

Muna vai kana: Miksi suurissa juhlatilaisuuksissa on punainen matto?

Kuvat: Shutterstock

(Nova / Wikipedia)

Kilpailut

Uusimmat