Muna vai kana: Miksi suurissa juhlatilaisuuksissa on punainen matto?

24.04.2015 11:30 -

Oscar-gaalan maton tarkka sävy on salaisuus. Maton levittämiseen menee kahdeltakymmeneltä mieheltä kaksi päivää. Miksi suurissa juhlatilaisuuksissa levitetään punainen matto? 

Novan toimitus selvitti lukijan lähettämän kysymyksen punaisen maton mysteeristä. Punainen matto on arvovieraille kuten valtionpäämiehille ja filmitähdille usein levitettävä matto, jolla korostetaan heidän saapumisensa arvoa.

— Punaisella matolla on pitkä historia. Jo antiikin Kreikassa punaista väriä arvostettiin. Varhaisin maininta punaisella matolla astelemisesta lienee tragedianäytelmästä nimeltä Agamemnon. Näytelmässä Agamemnonin vaimo rohkaisee miestään kävelemään punaista mattoa pitkin sotasaavutustensa kunniaksi. Epäröinnin jälkeen hän suostuu, vaikka ryöstää näin jumalille kuuluvan kunnian, Tapahtumatoimisto Casanovan toimitusjohtaja Anette Uusitalo kertoo.

Vuonna 1821 Yhdysvaltain presidenttiä James Monroeta odotti punainen matto joentörmällä. Hän saapui Etelä-Californiaan laivamatkan päätteeksi. Vuonna 1902 newyorkilainen luksusjuna levitti punaisen maton kaikille Chicagon junaan nousseille matkustajilleen.

Punaista mattoa käytettiin Hollywoodissa ensimäistä kertaa vuonna 1922, Egyptian Theatren avajaisissa. Seitsemän vuotta myöhemmin perustetussa Oscar-gaalassa alettiin myös käyttää punaista mattoa, ja se toimii nykyisin filmitähtien poseerauspaikkana. Oscar-gaalan maton tarkka sävy on salaisuus. Se on hiukan purppuraan vivahtava punainen, joka näyttää televisiokuvassa todellista punaisemmalta. Maton levittämiseen menee 20 mieheltä kaksi päivää.

— Punainen on muutenkin voimakas ja tunteita herättävä väri. Länsimaissa punainen on rakkauden ja intohimon väri, toisaalta myös aggression ja vaaran symboli. Aasiassa punainen väri symboloi iloa ja monissa aasialaisissa kulttuureissa morsiamen hääpuku on punainen, Uusitalo kertoo.

Kuvat: Shutterstock

(Nova / Wikipedia)

Kilpailut

Uusimmat