Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Suomen demokratiasta: Toteutuu ja ei toteudu

16.04.2015 14:00 -

Toteutuuko demokratia, kun lähes kolmannes äänioikeutetuista jättää äänestämättä?

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund vieraili Antero Mertarannan luotsaamassa Seitsemän oikein -ohjelmassa. Miehet keskustelivat politiikasta ja tietysti tulevista eduskuntavaaleista.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi 14.4. ja 1,3 miljoonaa suomalaista äänesti sen aikana. Grönlundin mukaan äänestäjä määrä oli odotusten mukainen. Tarvittaisiinko Suomeen pidennetty ennakkoäänestys-aika ja toinen virallinen vaalipäivä?

– Meillä on ollut aikoinaan kaksi äänestyspäivää, mutta en usko, että sille on enää tarvetta. Luulen, että poliitikot ja kansa odottavat vaalitulosta.

Grönlundin mielestä ennakkoäänestystä tulisi uudistaa. Sitä pitäisi monipuolistaa, jotta nuorempikin sukupolvi innostuisi äänestämisestä.

– Nuoret ikäluokat jättävät äänestämättä paljon enemmän, kuin vanhemmat. Nuoret varmasti käyttäisivät ääntään netin kautta. Totta kai siihen liittyy tietoturvaongelmia, mutta mielestäni se olisi ensisijainen kehittämisen arvoinen asia.

Grönlundin mukaan tänä vuonna voidaan päästä jopa viimekertaiselle äänestysvilkkaus tasolle, eli vähän päälle 70 prosenttiin. Jos sille tasolle päästään toteutuuko demokratia?

– Toteutuu ja ei toteudu. Onhan se tavallaan ongelma, että meillä on noin 30 prosenttia kansasta joka ei ilmaise millään tavalla mielipidettään.

Kuuntele 15.4. Novan taajuudelta tullut lähetys kokonaisuudessaan, niin saat selville miksi kaikki suomalaiset eivät äänestä. Kuulet myös mitä kerrottavaa lähetyksen toisella vieraalla MTV:n politiikan toimittaja Timo Haapalalla oli.

Kuva: Kristoffer Ignatius

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat