Tuulennopeus tänään vaarallisen voimakasta — nyt varovasti

08.04.2015 09:08 -

Tuuli on puuskaista koko keskiviikon ajan. Voimakkaimmat puuskat esiintyvät päivällä ja iltapäivällä, jolloin tuulen nopeus on puuskissa laajalti 17–22 m/s, monin paikoin vielä enemmän.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että tuuli on voimistunut lännessä vaarallisen voimakkaaksi.

Rintaniemen mukaan tuulen aiheuttamat vahingot ovat mahdollisia etenkin lännessä.

– Kokemäellä on puuskien voimakkuudeksi mitattu yli 25 metriä sekunnissa ja merialueella Raumalla yli 30 metriä sekunnissa, Rintaniemi toteaa.

Kylmässä luoteisvirtauksessa selkeillä alueilla auringon lämmitys kuitenkin voimistaa puuskaisuutta tehokkaasti. Tästä johtuen etenkin maan länsiosassa tuulen nopeus voi olla puuskissa liki 25 metriä sekunnissa.

Illalla auringon laskiessa tuuli heikkenee nopeasti. Puustovahinkojen todennäköisyyttä lisää se, että routa on suurelta osin sulanut ja maaperä on märkää varsinkin maan länsiosassa. Lisäksi tuulisin vaihe on melko pitkäkestoinen.

- Yksittäisiä puustovahinkoja esiintynee yleisesti, mutta myös kohtalaiset puustovahingot ovat etenkin maan länsiosassa mahdollisia, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

- Käytännössä tällaisia tuulia esiintyy pari-kolme kertaa vuodessa, Nyman jatkaa.

Keskiviikon jälkeenkin säätyyppi jatkuu vaihtelevana ja osin myös tuulisena, mutta näillä näkyminen Suomi on välttymässä loppuviikolla vahinkoja aiheuttavilta tuulen puuskilta.

Kuvat: Shutterstock

(Radio Nova, Ilmatieteen laitos, MTV)

Kilpailut

Uusimmat