Helsingin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila: ISIS:stä on luotu globaali uhka

02.04.2015 17:00 -

Mitä islam oikeastaan tarkoittaa ja miksi ääriliikkeet kukoistavat?

Helsingin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila jakoi tänään tietämystään ihmisiä kohahduttavasta ja jopa pelottavasta aiheesta, islamista.

Hyvin helposti islam niputetaan yhdeksi samaksi 1,7 miljardin muslimin muodostamaksi kansaksi. Tämä ihmisjoukko on kuitenkin varioituva. Ensinnäkin on erotettava sunni- ja shiiamuslimit toisistaan.

– Sunnalaisuus on ikään kuin islamin perusmuoto. Yli 80 prosenttia muslimeista kuuluu sunnalaisiin ja tärkein vähemmistö on shiiamuslimit, Hämeen-Anttila kertoo Rita Strömmerin haastattelussa Seitsemän oikein -ohjelmassa.

ISIS ja kalifaatti ovat vahvoja sanoja, jotka herättävät huomiota. Hämeen-Anttilan mielestä näitä sanoja on liioiteltu mediassa.

– Ne ovat medioiden otsikoissa esillä pikkuisen liioiteltuina. Tästä ollaan luotu globaalia uhkaa. Mielikuvana on, että nyt on alkanut suuri maailmanvalloitusretki, se on ehkä vähän väärä tapa katsella asiaa. ISIS on pohjimmiltaan vain pieni kapinaliike, professori valaisee.

Syyria on tällä hetkellä sekasorrossa, joten ISIS on pystynyt asettautumaan sinne ja luomaan itselleen pienen kapina-alueen. Hämeen-Anttilan mukaan, puheet uuden islamilaisen kalifaatin synnystä ovat ISIS:in omaa propagandaa.

Kuuntele Novan taajuudelta 2.4 tullut haastattelu kokonaisuudessaan, niin kuulet miksi ääriliikkeet kukoistavat tällä hetkellä.

 

Kuva: Kaisa Honka

(Radio Nova)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat