Auringonpimennys voi aiheuttaa peruuttomattomat vauriot silmiin — kertaa ohjeet

20.03.2015 09:40 -

Pimennys nähdään Suomessa lähes täydellisenä. Auringon kiekosta pimenee Kilpisjärvellä peräti 94 % ja Kaakkois-Suomessakin 81 %, selviää tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedoista.

Auringonpimennys alkaa hiukan paikkakunnasta riippuen noin kello 11 ja päättyy noin 13.30. Täydellisenä pimennys näkyy kapealla kaistaleella, joka kulkee pohjoisen Atlantin ja Pohjoisen jäämeren poikki ja päättyy pohjoisnavalle.

Kun Aurinkoa tarkkailee pimennyksen aikana, on syytä muistaa, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti.

Vaikka toisin luullaan, valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei tule käyttää pimennyksen tarkkailuun. Auringon kuvan voi myös heijastaa katseltavaksi kiikarin, kaukoputken tai yksinkertaisen neulanreikäprojektorin avulla, jolloin aurinko näkyy paljon suurempana kuin pimennyslasien avulla katsottuna. Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa infrapunasäteilyä riittävän hyvin.

Pimennyksen kulkua voi seurata missä vain, kunhan taivas on riittävän selkeä. Tähtiharrastusyhdistyksen ympäri Suomea järjestävät myös pimennyksen seurantatapahtumia. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa seuraa pimennystä  Helsingissä Kaivopuiston tähtitornilla klo 11 alkaen.

Ohjeita Auringon havaitsemiseen turvallisesti

Auringon tarkkailu ilman pimennyslaseja tai aurinkosuodinta

Lisätietoa auringonpimennyksistä (Ursan Otsikon takana -blogi, 12.2.2015)

Pimennyslasit Ursan verkkokaupassa

Suodinkalvo Ursan verkkokaupassa

Pimennystapahtumia ympäri Suomea

Kilpailut

Uusimmat