Mitä kahvi todella tekee sinulle — lue hyödyt ja haitat

11.03.2015 09:00 -

Kun aamulla heräät ja juot tavaksi muodostuneen aamukahvin tai kahvittelet lounaan ääressä ystäviesi kanssa, mietitkö koskaan miten elimistöösi valuva juoma vaikuttaa sinuun?

Kahvi voi olla sinulle sekä hyödyksi että haitaksi. Hyötyjä voit havaita vyötärössäsi ja aivoissasi, mutta haittoja luissasi ja munuaisissasi. Daily Mail listaa kahvin hyödyt ja haitat. 

Mitä se tekee vyötärölle?

Valitse kahvisi viisaasti, niin se voi auttaa sinua pudottamaan painoa. Jos valitset mustan kahvin, cafe latten sijaan vältät 160 kaloria kuppia kohden. 

Mitä se tekee sydämelle?

Vain yksi kuppi kahvia voi nostaa sykkeen sataan, kun se normaalisti pysyy 60-80 välillä. Voi kestää jopa tunnin että syke palautuu. Se voi myös aiheuttaa verisuonien tukkeutumista, joka taas nostaa verenpainetta, kertoo kardiologi Graham Jackson

- Tämä ei aiheuta haitallisia vaikutuksia terveelle ihmiselle, kohtalainen käyttö voi jopa pitää loitolla sydäkohtauksia.

Mitä se tekee suolistolle?

Päivän ensimmäinen kuppi voi luoda tarvetta juosta vessaan. Tunne johtuu siitä, että kofeiini stimuloi ja lisää supistuksia suolistossa. Näin keho työntää jätettä ulos normaalia nopeammin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ravinteilla on vähemmän aikaa imeytyä elimistöön.

Vastoin yleistä käsitystä, kahvi ei helpota ummetusta. Se voi aiheuttaa tilapäisiä kouristuksen tunteita, mutta pidemmällä aikavälillä se voi tehdä ummetuksesta pahemman.

Mitä se tekee luustolle?

Liika kahvin kulutus voi nostaa osteoporoosin riskiä. 

– Kofeiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen suolistossa ja kiihdyttää sen eritystä pois kehosta, kertoo National Osteoporosis Societyn erikoissairaanhoitaja Julia Thomson.

Mitä se tekee hampaille?

London Whitening Centren hammaslääkäri Mervyn Druian kertoo, että kahvista johtuva hampaiden värjäytyminen on hyvin pinnallista. Hyvä valkaiseva hammastahna voi poistaa jopa 90prosenttia värjäymistä 14 päivän kuluessa.

Mitä se tekee hengitykselle?

– Pahan hajuinen hengitys johtuu tässä yhteydessä niin sanotusti raskaasta kahvin käytöstä. Haju johtuu siitä, että kahvi kuivattaa suuta, kertoo tohtori Druian.

Yksinkertainen ratkaisu ongelmaan: Rajoita kahvin juontia ja syö vähän ja usein, se edistää syljen eritystä.

Miten se tekee aivoille?

Kohtuullinen kahvinjuonti saattaa alentaa riskiä sairastua alzheimerin tautiin jopa 20-prosenttisesti, kertoo Institute for Scientific Information on Coffee:n tekemä tutkimus.

Tutkimuksesta tulee ilmi, että ihmisillä jotka juovat 3-5 kuppia kahvia päivässä on pienenpi todennäköisyys sairastua tähän dementian muotoon.

Mitä se tekee munuaisille?

Kahvi on diureetti, se stimuloi munuaiset erittämään enemmän nestettä, jolloin saatat tarvita vessaa useammin. Kofeiini häiritsee nesteen imeytymistä verenkiertoon, kertoo professori Chris Eden.

Tämä ei ole välttämättä huono asia, jos munuaisesi toimivat normaalisti, mutta tutkimukset osoittavat, että pitkällä aikavälillä kahvi voi tehdä munuaissairaudesta pahemman.

Mitä se tekee iholle?

Vaikka kahvi kuivattaa kehoa, se ei kuivata ihoa, valaisee Nick Lowe, johtava ihotautilääkäri Lontoossa.

Kahvin juontiin voidaan yhdistää vaikutus, joka pienentää riskiä sairastua ihosyöpään. Kahvissa on antioksidantteja, jotka vangitsevat vapaita radikaaleja, joiden tiedetään aiheuttavan syöpää.

Mitä se tekee lihaksille?

Kahvinjuonti voi antaa lihaksille vauhtia ja lisätä sitkeyttä. Tutkijat Australian Institute of Sportista toteavat, että yksi kuppi kahvia auttoi urheilijoita harjoittelemaan lähes kolmasosan kauemmin.

Mitä se tekee väsymykselle?

Kahvi on tehokas herättäjä. Se nostaa verenpainetta ja sykettä, sanoo professori Steve Bazire East Anglian yliopistosta. Kofeiini stimuloi hyvänolon hormoni dopamiinia, joka tilapäisesti vähentää väsymystä.

Nukkumaan mennessä kofeiini vaimentaa melatoniinia, hormonia joka auttaa meitä rentoutumaan ja valmistautumaan nukkumaan menemiseen. Älä siis juo kahvia iltapalalla!

Lue myös:

Nyt se on tutkittu: Kupin väri vaikuttaa kahvin makuun

Kahvifaktaa jokaiselle

Älä heitä käytettyjä kahvinpuruja pois – lue miksi

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova/ Daily Mail) 

Kilpailut

Uusimmat