Teosto-palkinnosta kisaamassa Olavi Uusivirta ja Pepe Willberg

12.02.2015 13:00 -

Tämänvuotisen Teosto-palkinnon saajiksi on valittu kuusi esiraadin valitsemaa teosta tai teoskokonaisuutta. Joukossa on myös Radio Novassa paljon soittoa saanut Olavi Uusivirta albumillaan Ikuiset lapset. Myös ylistetty Pepe ja Saimaa -albumi on ehdolla.

Vuodesta 2003 lähtien jaettu ja alalla korkealle arvostettu Teosto-palkinto tuo saajalleen kunnian lisäksi myös mammonaa.

Jos palkinnon saa yksi teos tai teoskokonaisuus, palkintosumma on 25 000 euroa. Jos palkinto jaetaan useamman teoksen kesken, on summa enintään 40 000 euroa.

Tänä vuonna Teosto-palkinnon ehdokkaita yhdistää vahva ilmaisu, kertoo ehdokasteokset valinneen esiraadin puheenjohtajan Jutta Jaakkola. 

– Teokset ovat ilmiselvästi myös hyvin henkilökohtaisia, mikä on lisännyt niiden voimaa ja vaikuttavuutta. Luovuuden, omaperäisyyden ja rohkeuden lisäksi teoksissa on erittäin tervetullut annos uhoa, omapäisyyttä sekä jopa uhkarohkeutta – ja siksi ne ovat erinomaisia Teosto-palkintoehdokkaita.

Kuusi kilpailijaa

Olavi Uusivirran Ikuiset lapset on mukana seuraavin perusteluin: "Uusivirta bändeineen valjastaa 1980-luvun rockin omiin tarkoituksiinsa, ja herättää henkiin jo kuolleeksi luullun suomirock-genren. Ikuiset lapset on taiten tehtyä ja ylimääräisestä riisuttua. Musiikin voima perustuu nokkamiehen karismaan yhdistettynä klassiseen rockbändin voimaan."

Albumin sävellykset ja sanoitukset ovat Olavi Uusivirran (s. 1983) käsialaa ja sovitukset Timo Kämäräisen, Jaakko Kämäräisen ja Olli Krogeruksen.

Pepe Willbergin tulkitsema Pepe & Saimaa on Matti Mikkolan (s. 1976) säveltämä ja sovittama ja Mikkola onkin nimetty yhdeksi ehdokkaaksi. Esiraati hehkuttaa Tehosekoittimesta tutun muusikon ja tuottajan Mikkolan onnistumista näin: "Yhden miehen rohkea visio huipentaa Matti Mikkolan pitkän musiikillisen matkan. Pepe & Saimaa on täydellä suuttimella tarjoiltu vastaveto himmailulle. Enemmän on tässä tapauksessa todellakin enemmän. Kokonaisuus on hyvällä tavalla musiikkilähtöinen ylistys terveelle suuruudenhulluudelle. Teos vie aikaan, jolloin tähdet olivat tähtiä ja Chanel 5:n tuoksu sekoittui sikarin savuun. Se myös heittää haasteen: tehkää perässä."

Muita ehdokkaita ovat Perttu Haapasen (s. 1972) sävellys teoksella Compulsion IslandMikko Hassisen (s. 1971) teokset levyllä Elektro GT Tuomas Logrénin (s. 1976) sävellykset ja sovitukset levyllä Yövesi ja Antti Paalasen (s. 1977) teokset levyllä Meluta.

Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna Uuden musiikin orkesteri UMOn vs. toimitusjohtaja Jutta Jaakkola, toimittajat Heta Hyttinen ja Mari Koppinen, toimittaja Pekka Laine, Suomen Kansallisoopperan yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikkö Lauri Pokkinen, toimittaja Kare Eskola sekä musiikintekijä Vilma Timonen.

Palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen jury, johon kuuluvat Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Risto Ylihärsilä. Päätös julkistetaan Musiikkitalolla 9. huhtikuuta.

Mikä ihmeen Teosto?

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry
Teosto edustaa 28 000:ta kotimaista ja noin kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikin kustantajaa.

Teosto keräsi vuonna 2013 kotimaasta esityskorvauksia 50,3 miljoonaa euroa, josta toimintakulujen vähentämisen jälkeen tilitetään 86 prosenttia musiikintekijöille ja -kustantajille.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat