Onnea Pelle Miljoona! Tiesitkö kaiken tämän 60 vuotta täyttävästä punk-pioneerista?

10.02.2015 16:32 -

Muun muassa Moottoritie on kuuma - ja Juokse villi lapsi -hiteistään tuttu Pelle Miljoona täyttää tänään 10. helmikuuta 60 vuotta. Miehen ikään päässyt punk-liikkeen pioneerin pitkään uraan mahtuu yhtä sun toista. 

Petri Samuli Tiili eli Pelle Miljoona syntyi Haminassa tasan 60 vuotta sitten 10. helmikuuta vuonna 1955. Hän on toiminut säveltäjänä, sanoittajana, laulajana, rumpalina, kitaristina sekä huuliharpistina 1970-luvulta lähtien tähän päivään.

Tiesitkö, että suomalaisen punkin ja reggaen pioneerilla on myös peruskoulunopettajan paperit? Hän valmistui Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksesta vuonna 1978, 23-vuotiaana. Siviilipalveluksen hän suoritti vuosina 1978-79. Mainittakoon, että tilastojen mukaan 1950-luvulla syntyneistä 90 prosenttia suoritti asepalveluksen, kun 1980-luvulla syntyneistä luku oli noin 77 prosenttia. 

Petri Tiili vaihtoi nimensä Pelle Miljoonaksi perustaessaan ensimmäistä levyttämään päässyttä yhtyettään Pelle Miljoona & N.U.S.:ia vuonna 1977. Yhtye levytti jo legendaariseksi muodostuneen Love Recordsin leivissä.

Helsinkiin muutettuaan Pelle jätti N.U.S.:in ja perusti Pelle Miljoona & 1978 -yhtyeen, joka tunnettiin myöhemmin nimillä Pelle Miljoona & 1979 ja Pelle Miljoona & 1980. Tämän kokoonpanon jälkeinen yhtye nimettiin Pelle Miljoona Oy:ksi, jonka riveissä nähtiin muun muassa Andy McCoy ja Sam Yaffa. Tämän kokoonpanon kanssa tehtiin myös Pelle Miljoonan menestynein albumi Moottoritie on kuuma. Andy ja Sam kuitenkin muuttivat Tukholmaan luomaan uriaan Hanoi Rocksissa ja yhtye hajosi.

 

Pelle Miljoonan ura on jatkunut näihin päiviin asti aktiivisena. Hän on julkaissut albumeja lähes vuosittain. Pellen uusin kokoonpano Pelle Miljoona United on julkaissut kolme albumia. Viime vuosina hänet on nähty usein muun muassa Express Bussin mainoksissa.   

“Pöllön” mukaan on nimetty myös tie. Pelle Miljoonantie sijaitsee Porissa. Haminassa taas julkaistiin vuonna 2014 Pelle Miljoona -patsas. 

(Radio Nova, Wikipedia)

Kilpailut

Uusimmat