Kirjeenvaihtajamme Yhdysvalloissa: Tuhkarokko tuliaisiksi Disneylandista

04.02.2015 11:00 -

Konttorissa keskusteltiin keskiviikkona rokotusvastaisuudesta. Tuhkarokkoepidemia leviää edelleen Yhdysvalloissa, ja asiasta on noussut siellä kiivas periaatteellinen keskustelu.

Tauti lähti viimeksi leviämään, kun rokottamaton tuhkarokkoon sairastunut lapsi kävi huvipuistossa Disneylandissä, ja tartutti suuren joukon samana päivänä huvipuistossa käyneitä, kirjeenvaihtajamme Merja Laakso kertoi puhelimitse Annika Metsäkedolle ja Sari Seppälälle.

– Yhdysvalloissa on joukko vanhempia, jotka eivät rokotuta lapsiaan tavallisia kulkutauteja vastaan. Syynä siihen on joskus uskonto, mutta myös usko rokotusten ja autismin väliseen yhteyteen. Tuo brittilääkärin tekemä tutkimusraportti osoittautui sittemmin täysin vääräksi ja mieheltä vietiin lääkärilupa, mutta liike ehti kasvaa suureksi etenkin varakkaiden amerikkalaisten keskuudessa. Tuhkarokon rokotussuoja on laskenut, ja ärhäkkä tauti pääsee jylläämään.

Rokotus annetaan yli yksivuotiaille vauvoille, eli kaikki nuoremmat ovat nyt vaaravyöhykkeessä. Ilmiö on johtanut laajoihin karanteeneihin.

– Kaliforniassa suuri joukko vauvaperheitä joutuu olemaan kotona neljän viikon karanteenissa tuhkarokon pelossa. Jotkut heistä kävivät Disneylandissä sinä samana päivänä, kun sairas lapsi oli huvipuistossa. Sittemmin karanteeniin on joutunut vauvoja, jotka ovat käyneet lääkärissä samana päivänä, kun siellä on käynyt tuhkarokkoa sairastava potilas. Tähän tuhkarokkoepidemiaan ei ole toistaiseksi kuollut kukaan, mutta pahimmat jälkitaudit puhkeavat pitkän ajan kuluttua taudin aktiivivaiheen jälkeen, kertoi Laakso.
 
Myös presidentti Obama on ottanut kantaa tähän tuhkarokkoepidemiaan.

– Hän kehottaa vanhempia rokottamaan lapset, ja sanoo, että tutkimustulokset ovat selkeitä: rokottaminen kannattaa. Tästä asiasta on tulossa poliittinenkin asia, ja pari presidentinvaaleihin valmistautuvaa ehdokasta on jo esittänyt omat mielipiteensä rokotusten tarpeellisuudesta. Parin republikaaniehdokkaan mielestä vanhemmilla pitää olla oikeus päättää lastensa rokottamisesta. Hillary Clinton vastasi siihen twitterillä, että maapallo on pyöreä, taivas on sininen ja rokotukset kannattavat.
 
Tavallisten amerikkalaisten keskuudessa suhtautuminen rokotuksia vastustaviin vanhempiin on ollut tähän saakka lievän ihmettelevää, mutta nyt mielipiteet ovat jyrkentyneet. Vauvojen vanhemmat etenkin ovat nousemassa sotajalalle sellaisia vanhempia vastaan, joiden periaatteet vaarantavat nyt muidenkin lapset.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat