Kuva: Fotolia

Pelastaa flunssalta, auttaa lihaskipuihin – 7 salaisuutta inkivääristä

07.09.2016 12:00 - Rea Tallgren

Inkivääriä ei välttämättä vielä löydy jokaisen suomalaisen ruokakaapista, mutta kannattaisi löytyä. Maustekasvin ja erilaisten inkiväärivalmisteiden nauttimisen hyödyt kun ovat kiistattomat.

Varsinkin syksyn saapuessa moni miettii, kuinka mahtavaa olisi, jos olisi jonkinlainen luonnollinen tapa välttää sairastumista tai helpottaa oloa flunssan jo mahdollisesti yllätettyä. Vastaus edellä mainittuun - ja moneen muuhun vaivaan - on aivan kasvojemme edessä ruokakaupassa, vaikka emme välttämättä sitä ole tiedostaneet. 

Kerromme alla seitsemän erikoisinta hyötyä, joita inkiväärin nauttimisella voi olla. 

1. Ehkäisee flunssaa

Marylandin yliopiston mukaan inkivääriä on käytetty flunssan ehkäisyyn ja hoitoon jo tuhansia vuosia. Pienikin määrä inkivääriä voi auttaa katkaisemaan flunssalta kärjen jo ennen sairastumista. 

2. Auttaa lihaskipuihin

Inkivääri auttaa lihaksia palautumaan rasituksesta ja sen takia sitä kannattaakin suosia vaikkapa lihaskivuissa kärvistellessään. Amerikkalaisen Georgian yliopiston tutkimuksen seurannassa saatiin selville, että inkiväärin nauttiminen pieninäkin annoksina 11 päivän ajan, sai treenaajien lihaskivut helpottamaan.

3. Helpottaa närästykseen, poistaa ilmavaivat

Inkivääri tasoittaa närästystä aiheuttavia happoja, joten närästyksen oireet saa kuriin sitä nauttimalla. Ilmavaivojen puolestaan ollessa ongelmana, kannattaa juoda lasillinen inkivääriteetä iltaisin. Tuolloin ilmavaivojen pitäisi helpottaa yön aikana. 

4. Taltuttaa pahanhajuisen hengityksen

Inkivääri puhdistaa kitalaen ja kielen pahaa hajua aiheuttavista ruoka-aineiden jämistä. Kannattaakin napata vaikkapa inkivääri-karamelli suuhun ruuan päätteeksi, jos haluaa pitää hengityksensä raikkaana. 

5. Sytyttää kipinän makuuhuoneen puolella

Inkivääriä on käytetty jo tuhansia vuosia seksihalujen lisäämiseen. Inkivääri muun muassa lisää verenkiertoa, mikä puolestaan saa energiamuodossa aikaan sen, että myös makuuhuoneessa tulee viihdyttyä entistä enemmän. 

6. Auttaa pudottamaan painoa 

Inkivääri kiihdyttää aineenvaihduntaa, joten se on myös laihduttajalle mieluisa tuote.

7. Kukistaa kuukautiskivut

Iranin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville, että inkiväärin nauttiminen kolmen ensimmäisen kuukautispäivän ajan auttoi poistamaan kipua yhtä tehokkaasti kuin kipulääkkeet. 

Lähteet: Georgian yliopiston tutkimus, University of MarylandIranin yliopiston tutkimus, Vixendaily ja Authority Nutrition

Kilpailut

Uusimmat