Rajattoman Jussi Chydenius: Cover-levyt sinfoniaorkesterien kanssa avaavat ovet maailmanluokan saleihin

26.08.2015 11:17 -

Australialaiset eivät ole pätkääkään kiinnostuneita suomalaisesta Rajaton-yhtyeestä, mutta Abbasta kyllä, valotti a cappella -yhtyeen Jussi Chydenius taannoisten Sydneyn oopperatalon konserttien taustoja.

Rajaton on levyttänyt uudelleen The Beatlesin legendaarisen  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band -albumin (1967) yhdessä yhdessä Jaakko Kuusiston johtaman Sinfonia Lahden kanssa.

Elokuun 21. päivä ilmestynyt albumi vie kuusihenkisen a cappella -yhtyeen keikoille valtameren taa, tällä kertaa Houstoniin ja Washingtoniin paikallisten sinfoniaorkesterien kanssa. Aiemmin Rajaton on levyttänyt sekä Queenia että ABBA:a ja päässyt esittämään näitä kymmenien eri sinfoniaorkesterien kanssa ympäri maailman.

Chydenius kertoikin Novan aamussa, että tunnettujen yhtyeiden klassikoiden levytys ja tulkinta sinfoniaorkesterin säestyksellä on se, jolla ovet maailman estradeille aukenevat.

– Pointti oli se, että tehdään uusi produktio, jota voidaan tarjota sinfoniaorkestereille. Ne on hyviä keikkoja, joihin tulee paljon jengiä. Me ollaan oltu kolme kertaa kiertueella Australiassa ja nimenomaan Abbaa vetämässä. Eihän me mitenkään muuten oltais sinne päästy. Sydneyn oopperatalo ja kolme loppuunmyytyä konserttia!  Eihän niitä australialaisia voisi vähempää kiinnostaa joku "Raezatoon", kertoi Chydenius parodioiden australialaisten ääntämystä.

– Tai jos nyt vähän name droppaa, niin Carnegie Hall New Yorkissa. Ne on hyviä paikkoja näyttää. Meillä on kyllä näissä konserteissa myös puhtaita a cappella -numeroita, joissa esitämme tätä meidän varsinaista leipälajia.

Tällä viikolla Rajattomalla on edessä oma konserttinsa Italiassa, ja syyskuussa Beatles-keikat Houstonissa ja Washingtonissa sinfoniaorkesterien Houston Symphonyn ja National Symphonyn kanssa.

Miten sinfoniaorkesterit suhtautuvat siihen, että laulajat tulevat paikalle, utelivat aamujuontajat.

– Siinä vaiheessa, kun me lauletaan ekan kerran, ne suhtautuu yleensä aika hyvin. Se on aika hauska se ensimmäinen harjoitus, kun ne katsoo, että mitä ihmeen jengiä Suomesta oikein tulee tänne. Mutta kun ensimmäinen biisi harjoituksissa  lähtee, on tosi iisiä, kun ne näkee ammattiporukan olevan kehissä ja sovitusten toimivan. Me ollaan tätä sen verran paljon tehty, että se ei enää jännitä niin hirveästi.

Flunssa ei ole este

Nuhainen ja Chydeniuksesta etäällä pysyttelevä juontaja Minna Kuukka huolehti, että miten käy, jos joku Rajattomasta sairastuu. Bassoa laulava Chydenius kertoi, että harvoin kaikki ovatkaan yhtä aikaa optimaalisessa iskussa.

– Laulaminenhan on lihastyötä ja verrattavissa mihin tahansa lihastyöhön. Jos menet MM-kisoihin kysymään urheilijoilta, että ketkä on täysin vammoitta, niin ei siellä varmaan hirveästi kädet nouse. Mutta se on myös sellainen juttu, että me ollaan tätä jo 18 vuotta tehty, eli kaikki tietää omat rahkeensa.

Keikan peruminen on aina viimeinen vaihtoehto.

– Siinä on monien ihmisten elinkeino kysessä, eikä me saada mistään muusta rahoitusta kuin keikoista. Jokainen peruttu keikka on yksi lainanlyhennys vähemmän.

Viime syksynä Torontossa yhtye kohtasi jälleen yhden läheltä piti -tilanteen suuren konsertin alla, muistelee Chydenius. Baritoni Ahti Paunun ääni oli täysin kateissa keikkapäivän aamuna.

– Jostain löytyi joku tohtori, joka antoi jotain troppia ja kyllä se siitä lähti. Järkeväähän tossa tilanteessa olisi olla hiljaa, mutta kun keikan peruminen ei ole vaihtoehto, täytyy jostain löytää itsestään ne voimat, ja se ääni.

Marraskuussa yhtey kiertää Japania omien a cappella -keikkojensa merkeissä ja joulun alla on edessä kattava Suomen-kiertue.

Voita matka Washingtoniin! Osallistu Rajaton Sings The Beatles -kilpailuun

Kuuntele koko haastattelu!

Kilpailut

Uusimmat