Koulumatkan harjoittelu kannattaa aloittaa ajoissa yhdessä lapsen kanssa

04.08.2014 07:00 -

Koulumatka on tie lapsen itsenäiseen liikkumiseen. Vaikka koulujen alkuun on vielä aikaa, kannattaa koulumatkan harjoittelu yhdessä lapsen kanssa aloittaa hyvissä ajoin, Liikenneturva kehottaa.

Koulutaipaleelle käyvä ekaluokkalainen on monen uuden äärellä. Viimeistään nyt on vanhemman hyvä lähteä katsastamaan lapsensa tulevaa koulumatkaa ja suunnitella sopivin ja turvallisin reitti kouluun. Lasten viemistä kouluun autolla on syytä välttää.

- Lapsi ei auton takapenkiltä kartuta omia liikennetaitojaan samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkeva. Koulumatka kannattaakin alusta pitäen taittaa jalan. Pieni ulkoilu ennen oppituntien alkua virkistää myös mieltä ja herättää kunnolla, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi kannustaa.

Jos koulun ja kodin välinen matka on liian pitkä, voi lapsen päästää autosta ulos turvallisessa paikassa vaikka kilometri ennen koulua. Kävelemällä kouluun edes osan matkaa, lapsi pääsee nauttimaan ulkoilun hyödyistä eikä koulun ympäristöön synny ylimääräistä autoliikennettä. Sopivan paikan voi valita samalla, kun suunnittelee lapsen koulureittiä. Auton pysäytyspaikan voi katsoa valmiiksi, vaikka lapsi yleensä kävelisikin kouluun, jos joskus tulee eteen tilanne, jolloin lapsi tarvitsee kyytiä.

Turvallisin reitti kouluun ei aina ole lyhin

Koulumatkan harjoittelu yhdessä lisää lapsen turvallisuutta ja lieventää myös vanhemman huolta. Reitin opettelun lisäksi harjoittelussa näytetään lapselle oikeat tavat toimia tämän päivittäisessä liikenneympäristössä.

- Lapsen kanssa käydään läpi koulumatkan mahdolliset vaaran paikat ja annetaan ohjeet esimerkin kautta kuinka niissä tulee toimia. Parhaiten toimintaohjeet jäävät lapsen mieleen, kun ne yhdistyvät tiettyyn paikkaan ja tilanteesee, Lammi kertoo.

- Ensin koulumatkaa voidaan harjoitella lapsen kanssa vierekkäin kävellen. Kun lapsi alkaa pärjätä itse, voi kävellä muutama metri lapsen takana ja puuttua tilanteeseen vasta, jos on tarvetta. Näin lapsi pääsee paremmin kiinni itsenäiseen päätöksentekoon, mutta vanhemman turva on silti vielä olemassa, Lammi vinkkaa.

Koulumatkan sujumisesta kannattaa kysyä säännöllisesti myös koulunalun jälkeenkin. Lapsen mukaan koulutielle voi myös silloin tällöin lähteä kulkemaan.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, Liikenneturva)

Kilpailut

Uusimmat