Radio Novan kuuntelijat kertoivat, mikä Vesku Loirissa on parasta

18.11.2013 18:25 -

Radio Novan viikonlopun Vesa-Matti Loiri -kilpailuun osallistui liki neljäsataa suomalaista. Kilpailun perusteella "Veskussa" vetoavat sekä huumori-Uuno että vakavampi tulkitsija.

Vesa-Matti Loiri (s.1945) on yksi tunnetuimmista viihdetaivaamme hahmoista. Nuoruudessaan urheilun saralla useammassakin lajissa kunnostautunut Loiri tuli koko kansalle tutuksi Spede Pasasen Uuno Turhapuro -elokuvista, joskin moni vastaajista muisteli myös Mikko Niskasen klassikkoa, Pojat-elokuvaa (1962), jonka ilmestyessä Loiri ei ollut kuin vasta 17-vuotias.

"Kyllä se alkoi jo Pojat elokuvasta, eikä ole siitä miksikään muuttunut. Ihailen hänen monipuolisuuttaan ja lahjakkuuttaan, mitään sen kummemmin erittelemättä. Kaiken läpi paistaa kuitenkin se syvällinen, paljon elämänkokemusta omaava, melankolinenkin Suuri Persoona, johon on helppo ihastua. Elämä ei ole vain glamouria ja juhlaa..."siipeen jos sain, väliaikaista kaikki on vain. Ei se heikoksi tee, jos pyyhkäisee kämmenselkäänsä kyyneleen". (ihana tulkinta Pauli H:n kappaleesta). (Leila)

Harva pystyikään rajaamaan Loirin uralta vain yhtä mieluisinta asiaa, ja jos rajasi, kyseessä oli usein nimenomaan Uuno tai miehen vakavammat tulkinnat. Monen elämässä Loiri on kulkenut mukana lapsuudesta asti.

"Olin noin 5-6-vuotias kun olin isovanhempieni luona heidän mökillään (vanha VR:n ratavartiomökki) mökillä oli vanha mustavalko-tv ja sieltä tuli elokuva Pojat. Ukkini katsoi tuota ja minun ja veljeni piti nukkua parisängyssä, mutta mieleni teki katsoa tuota elokuvaa ja salaa peiton alta kurkin sitä. Elävästi jäi mieleen, kun Vesa-Matti Loiri nuorena poikana roolissaan juoksi junan perässä rautatietä pitkin huutaen äitiä. Jo tuolloin viiden vuoden ikäisenä se iski syvälle ja vielä tänä päivänäkin 20vuotta myöhemmin muistan sen hetken elävästi, kun tuon elokuvan ensikertaa näin ja kuinka tuo kohtaus meni jo silloin luihin ja ytimiin." (Emmi)

"Vieläkin kuulen korvissani Veskun naurun levýltä "Naurava kulkuri". Niin monta kertaa poikani sitä soitti, että osaan yhä laulun ulkoa. Yhdessä sitä ihasteltiin, myöhemmin tosin hiljaisessa mielessäni vihastelin, kun poika ei koskaan kyllästynyt levyyn, vaan soitti sitä yhä uudelleen, ja uudelleen, ja uudelleen... Mutta mainio koomikko Loiri on, Speden sketseille on monesti naurettu koko perheen voimin, ja tallensimmekin ne kaikki. - Uuno-elokuvia tietenkään unohtaa en voi - kenpä vois!" (Ulla)

Koomikon lahjojen lisäksi myös vakavampaa tulkitsija-Loiria arvostetaan.

"Veskun sisäinen ihminen, herkkyys ja se että tiedostaa elämän halun ja rakkauden tarpeen ja antamisen tärkeyden. Muistuttaa myös todella paljon edesmennyttä isääni, sitä hyvää mikä hänessä oli, ja sitä ei usein nähty… Luovuus ja itsestään antaminen on Veskulle isoja piirteitä mitkä todella hehkuvat hänestä. Levyn haluaisin voittaa miehelleni. :)" (Laura)

"Nyky-Loiri, ehdottomasti. Miehen karisma ja tulkinta senkuin paranee iän myötä! Ei voi sanoa muuta kuin että hyvät asiat vain paranevat vanhetessaan. I <3 Vesku (vaikka tästä tuleekin kavereilta jatkuvasti kuittailua)." (Tuija)

Urheilu-Loirikin on tehnyt vaikutuksen.

"Fudisveskarin ura 70-luvulla. Olen fudishullu ja tietenkin Vesku kiinnosti, muiden ansioidensa ohella. Uuno Turhapurot ovat tietenkin oma lukunsa,eivätkä varmaan kaipaa sen kummempia selityksiä. Olen myös kohdannut Veskun pari kertaa henkilökohtaisesti ja voin sanoa hänen olevan ihminen isolla I:llä." (Risto)

Miehen monipuolisuus taitaa kuitenkin olla Loirin suosion salaisuus.

"Loirissa on ainutlaatuista se, että vain harva pystyy olemaan uskottava sekä huumori- että vakavassa roolissa. Jos vertaa esimerkiksi JP Kuselaa, Jokke-Pappaa, Uunoa ja Tie Pohjoiseen roolia keskenään niin ei uskoisi samaksi mieheksi. Jumalhahmo ja mieletön tulkitsija tämän kaiken päälle". (Juho)

Vesa-Matti Loirin uutuusalbumin Tuomittu kulkemaan voittivat Laura Palokasta, Emmi Tohmajärveltä, Juho Ilmarisesta, Risto Vantaalta ja Leila Kirkkonummelta. Kiitos kaikille osallistujille ja onnea voittajille!

(Radio Nova)







    
    
    
    
    




Kilpailut

Uusimmat